Leeuwarden 2018 - Holland.com
Foto: Leeuwarden 2018 viert feest © Ruben van Vliet
Article

Leeuwarden 2018

9 okt. 2017

In Leeuwarden, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Friesland, is het startschot gegeven voor Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Met nog 100 dagen te gaan tot de officiële opening is het tijd voor een nieuwe denk-renaissance die in Friesland begint en van daar de wereld in zal gaan. Met cultuur als motor laat Leeuwarden-Friesland 2018 volgend jaar zien dat lef en eigenzinnigheid onmisbaar is wanneer je internationaal tot grotere dromen, daden en diversiteit wilt komen.

Open gemeenschap

Door kunstenaars, wetenschappers, boeren, eigenzinnige Friezen en bezoekers met ideeën bij elkaar te brengen, geeft de Europese Culturele Hoofdstad de nieuwe wereld vorm als één open gemeenschap (iepen mienskip). Precies daarover gaat het programma van Leeuwarden-Friesland 2018. Duizenden Friezen werken aan het programma, dat is ontstaan vanuit een brede grassroots beweging. Met behulp van nieuwe perspectieven van internationale kunstenaars is een internationaal programma tot stand gekomen dat de Friese open gemeenschapszin centraal stelt.

Het programma

Het complete programma bestaat uit meer dan 60 hoofdprogramma’s en honderden Mienskipsprojecten. De projecten zijn opgedeeld in 4 verhaallijnen:

  1. Durf te dromen: projecten die ons groot doen dromen
  2. Durf te doen: projecten die uitgaan van een transformatie naar een meer duurzame aarde
  3. Durf anders te zijn: projecten die uitgaan van een transformatie naar een meer culturele diversiteit
  4. Royal Frisian: dit zijn de parels en local heroes van Friesland

Highlights

De Reuzen van Royal de Luxe 17-19 augustus

Reuzemooi: uit Frankrijk komt het straatspektakel Royal de Luxe en ze nemen hun iconische reuzen mee naar Leeuwarden. Marionetten zo hoog dat ze met kop en schouders boven de kantoorgebouwen uitsteken. Eerder liepen ze al in Buenos Aires, Montreal, Liverpool en Barcelona. Groots en indrukwekkend! Wandelend door de straten van Leeuwarden spelen ze een verhaal dat geïnspireerd is op de hoofdstad, terwijl ze bestuurd worden door honderden vrijwilligers.

11 Fountains vanaf 18 mei in 11 Friese steden

Elf van ’s werelds meest toonaangevende kunstenaars zijn gekoppeld aan elf Friese steden en haar inwoners. Elke kunstenaar ontwierp zo een fontein die het verhaal van de stad en haar geschiedenis vertelt. Niet zomaar fonteinen dus, maar hedendaagse kunstwerken die historie en culturen van Friese steden op een unieke manier samenvatten.

Escher op Reis vanaf 28 april in het Fries Museum

Wereldwijd hangen reproducties van zijn werk in puberkamers, kapsalons en portiekwoningen. Eschers oeuvre is bijzonder iconisch en onderdeel van het collectieve geheugen van de wereldbevolking. Wie kent ze niet, de vogels en de salamanders, de trappen en de kubussen? En als je de populairste kunstenaar van de 20ste eeuw bent, dan verdien je een uitgebreide tentoonstelling.

Mata Hari van 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 in het Fries Museum

Mata Hari: de Friese courtisane die er een mysterieus leven op nahield. Honderd jaar na haar dood presenteert het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Friezin. Reis met haar mee van haar geboortestad Leeuwarden naar Nederlands-Indië, waar het noodlot haar achtervolgt. Beleef haar glorieuze opkomst in de Franse danstheaters waarna ze verdacht wordt van spionage en ontdek het web van intriges waar ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in verstrikt raakt.

Programma en informatie:

Bekijk het complete programma van 2018 online. Met meer inhoudelijke informatie per project en interviews met de gezichten van Leeuwarden-Friesland 2018:
Programma Leeuwarden Fryslân 2018

Vond je dit interessant? Ontdek meer