Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 - Holland.com
Article

Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

1 feb. 2018

Zaterdag jongstleden hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima officieel Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018 geopend. In aanwezigheid van tienduizenden aanwezigen op de Leeuwarder stadspleinen werd met muziek, theater en voordrachten het feestelijk jaar ingeluid. De Stormruiters verwelkomde de bezoekers met Friese paarden op de invalswegen naar de binnenstad, Friese skûtsjes (Friese zeilschepen) waren verlicht en op de drie grote pleinen in de stad stonden twintig meter hoge replica’s van de beroemde scheve toren Oldehove.

Met cultuur als motor wil Leeuwarden-Friesland 2018 laten zien dat lef en eigenzinnigheid onmisbaar zijn wanneer je internationaal tot grotere dromen, daden en diversiteit wilt komen. Door kunstenaars, wetenschappers, boeren, eigenzinnige Friezen en bezoekers met ideeën bij elkaar te brengen, geeft de Europese Culturele Hoofdstad de nieuwe wereld vorm als één open gemeenschap (iepen mienskip).

Er zijn 60 hoofdprojecten en meer dan 400 iepen-mienskipsprojecten. Het laat zien hoe duizenden Friezen, samen met andere Europeanen, de touwtjes in handen nemen om hun eigen plek tot een betere plek te maken. Leeuwarden-Friesland 2018 laat zien dat verandering mogelijk is als je durft te dromen, durft te doen en anders durft te zijn.

Het programma is opgedeeld in vier verhaallijnen:

  1. Durf te dromen: projecten die ons groot doen dromen
  2. Durf te doen: projecten die uitgaan van een transformatie naar een meer duurzame aarde
  3. Durf anders te zijn: projecten die uitgaan van een transformatie naar een meer culturele diversiteit
  4. Royal Frisian: dit zijn de parels en local heroes van Friesland

Enkele highlights uit het programma:

Phantom Limb - Art Beyond Escher in het Fries Museum t/m 6 januari 2019

Knipper met je ogen, klopt dit wel? In 2018 wordt de bezoeker in het Fries Museum op het verkeerde been gezet. Monumentale installaties van nationaal en internationaal gewaardeerde kunstenaars nemen je mee in een wereld waarin niets is wat het lijkt.
Deze hedendaagse kunstenaars treden daarmee in de voetsporen van M.C. Escher, wiens beroemde prenten vanaf 28 april 2018 in het museum te zien zijn. Zijn werk blijkt op het eerste gezicht logisch en realistisch, bij nader inzien is dat niet zo; een trap voert niet naar boven of beneden, een vloer is een muur. Escher zelf zei: “Ik kan het niet laten om met onze onomstotelijke zekerheden te sollen”.

Beyond Dada & De Stijl in Museum Dr8888 van 28 januari t/m 8 april

Iets verrassends en kleurrijk ontdekken? Reis naar Drachten. De plek waar 100 jaar geleden de nieuwe kunststromingen De Stijl en Dada hun weg naar vonden. Dat was te danken aan een vriendschap tussen architect en schilder Theo van Doesburg en twee broers uit Drachten: Evert en Thijs Rinsema. Het Museum Dr8888 en het Van Doesburg-Rinsemahuis vieren binnen en buiten de museummuren de erfenis van deze cultuurstromingen.

Sense of Place langs de Waddenkust vanaf 30 april 2018

Hoe kun je iets beeldschoon zoals het Wad nóg mooier maken? Joop Mulder, voormalig Oerol-directeur, weet het. Een groene dijk in de contouren van een wulps naakt of een buitendijks zwembad aan een pier. Kwelders in de vorm van een Mondriaan-schilderij of een houten heliostaat die zonlicht en getijden weerspiegelt. Langs de Waddenzeekust, van Den Helder tot de Dollard, verrijst een lint van meer dan 25 innovatieve, grootschalige kunstwerken en landschapsarchitectuur.

Tall Ship Races van 3 t/m 6 augustus

De geur van getaande zeilen en touwen, een armada van driemasters, matrozen die vanaf schepen de haven in turen, het geluid van een scheepstoeter: tijdens de Tall Ships Races Harlingen 2018 is heel Harlingen in nautische sferen. Na twee spannende races finishen de tachtig zeilschepen in Harlingen. Hier verblijven ze vier dagen en vormen zo het decor van dit nautische spektakel.

De Reuzen van Royal de Luxe 17-19 augustus
Reuzemooi: uit Frankrijk komt het straatspektakel Royal de Luxe. Marionetten zo hoog dat ze met kop en schouders boven de kantoorgebouwen uitsteken. Eerder liepen ze al in Antwerpen, Buenos Aires, Montreal en Barcelona. Wandelend door de straten van Leeuwarden spelen ze een verhaal dat geïnspireerd is op de hoofdstad, terwijl ze bestuurd worden door honderden vrijwilligers.

Meer info en fotomateriaal: Leeuwarden-Friesland 2018: www.2018.nl/press

Vond je dit interessant? Ontdek meer