Master of Light – Robby Müller - Holland.com
Foto: Johny Depp
Article

Master of Light – Robby Müller

6 mei 2016

Adres:
IJpromenade 1
1031KT Amsterdam
Bekijk de website

In de zomer van 2016 presenteert EYE een grote tentoonstelling over Nederlands beroemdste director of photography Robby Müller. Björk dansend in een fabriek, Johnny Depp die in een kano de zee op drijft en Nastassja Kinski in haar felrode trui: cameraman Robby Müller is verantwoordelijk voor vele memorabele filmshots uit moderne klassiekers als Breaking the Waves, Dancer in the Dark, Dead Man, Down by Law, Barfly, 24 Hour Party People en Paris, Texas. De expositie toont op grote projecties het visuele vernuft en de emotionele gelaagdheid van Müllers beelden, aangevuld met materiaal uit zijn persoonlijke archief. Wim Wenders, Lars von Trier en Jim Jarmusch worden geïnterviewd over hun samenwerking met Müller en kiezen een aantal typische Müller-scènes.

Van 4 juni tot en met 28 augustus 2016 in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

Robby Müller (Willemstad, Curaçao, 1940) is internationaal gelauwerd om zijn baanbrekende camerawerk voor regisseurs als Wim Wenders, Lars von Trier en Jim Jarmusch. Hij heeft in grote mate bijgedragen aan het succes van een hele generatie onafhankelijke filmauteurs die vanaf de jaren zeventig opkwam in de wereld van de auteurscinema.

Als geen ander weet Müller een eenheid tussen verhaal, sfeer en beeld tot stand te brengen. In zijn kenmerkende weidse shots en long takes maakt hij het liefst gebruik van natuurlijk licht. Hoewel hij virtuoos omgaat met licht en donker, schiet hij nooit louter mooie plaatjes; het verhaal en de sfeer van de film moeten elkaar aanvullen.

Müller heeft altijd open gestaan voor technologische ontwikkelingen en slaat graag nieuwe wegen in. Voorbeelden daarvan zijn de ‘handheld’ camera bij Breaking the Waves, werken met video bij 24 Hour Party People en het gebruik van de 100 camera’s bij Dancer in the Dark. Hij improviseert veel en houdt tijdens het draaien altijd oog voor het toeval en verrassende gebeurtenissen.

Robby Müller is in Hollywood onderscheiden met de International Award van The American Society of Cinematographers.

Wim Wenders: “He’s a great painter, one of the Dutch Masters, a traveler from the great era of painting across the age of film and right into the digital kingdom. A pioneer.”

Jim Jarmusch: “I learnt so much from this man; about filmmaking; about a lot of things in life in general; and about light and about recording things and about capturing things in the moment and about trusting instinct.”

De tentoonstelling

EYE presenteert de eerste tentoonstelling ooit die aan het werk van deze bijzondere cameraman en ‘beeldenmaker’ is gewijd. Wim Wenders, Lars von Trier en Jim Jarmusch zijn de regisseurs waar Robby Müller hecht mee heeft samen gewerkt. EYE heeft hen gevraagd om hun visie op de bijzondere kwaliteiten van Robby Müller te geven en een aantal – voor hen – typische Müller scenes te selecteren. Ook zijn zij geïnterviewd over hun samenwerking met Müller. Voor de tentoonstelling maakt EYE ook gebruik van het persoonlijke archief van Robby Müller. Dat bestaat uit tientallen Video8-, Hi8- en DV-tapes waarin hij op een dagboekachtige wijze zijn leven vastlegt. Ze verschaffen niet alleen inzicht in het leven op de set en locatie-shoots, maar geven vooral een indruk van de wijze waarop Müller door zijn camera naar de wereld kijkt.

Müllers persoonlijke archief bevat brieven en notities van de regisseurs met wie hij samenwerkte, originele scenario’s, setfoto’s, lichtontwerpen en kleine relikwieën die hij van zijn reizen meenam. Bovendien heeft Müller zijn leven lang gefotografeerd en toont EYE een bijzondere selectie van zijn Polaroidfoto’s die eveneens een beeld geven van de kwaliteiten van de 'master of light' Robby Müller.

De tentoonstelling brengt een uitgekiende selectie van dit persoonlijke materiaal samen met belangrijke fragmenten uit de films die Müller met zijn verschillende regisseurs geschoten heeft in een ruimtelijke installatie met grote projecties. De tentoonstelling toont en passant de opkomst van de bijzondere auteurscinema van de jaren zeventig, en haar vervolg in de jaren tachtig en negentig.

Müller ging ook samenwerkingen aan met filmers en beeldend kunstenaars die pas later wereldberoemd zouden worden, zoals Steve McQueen, wiens Carib’s Leap hij schoot. Ook van deze samenwerkingen is materiaal te zien.

Vond je dit interessant? Ontdek meer