Mauritshuis verwerft zeldzaam bloemstilleven Roelant Savery - Holland.com
Article

Mauritshuis verwerft zeldzaam bloemstilleven Roelant Savery

3 mei 2016

Adres:
Plein 29
2511CS Den Haag
Bekijk de website
Openingstijden & tickets

Dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier heeft het Mauritshuis voor €6,5 miljoen een topstuk kunnen verwerven van de zeventiende-eeuwse schilder Roelant Savery (1576-1639). Het schilderij Vaas met bloemen in een stenen nis (1615) was voorbestemd voor Tefaf in Maastricht. Het Mauritshuis wist dat het snel moest schakelen gezien de geduchte concurrentie van andere verzamelaars op de prestigieuze kunstbeurs en heeft de koop voor aanvang van Tefaf kunnen afronden. De nieuwe aanwinst werd op de eerste dag van Tefaf gepresenteerd en blijft de gehele beurs te zien voor bezoekers.

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis: “Bloemstillevens van de hand van Savery zijn zeldzaam en komen zelden op de markt, zeker een kunstwerk van zo’n hoge kwaliteit. Het schilderij Vaas met bloemen in een stenen nis behoort zonder twijfel tot de beste werken van de meester en is een belangrijke verrijking voor zowel de collectie van het Mauritshuis als de Collectie Nederland. Het schilderij is afkomstig uit een particuliere collectie en al lange tijd niet meer in het openbaar te zien geweest. Het is dankzij de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier dat het Mauritshuis dit schilderij heeft kunnen verwerven.”

Boeket compleet

In de collectie van het Mauritshuis is het bloemstilleven bijzonder goed vertegenwoordigd. Als één van de weinige musea ter wereld kan het een representatief overzicht tonen van de ontwikkeling van dit genre van de zestiende eeuw (Ludger tom Ring) tot en met de achttiende eeuw (Jan van Huysum). Van de drie pioniers van het zelfstandige bloemstilleven - Ambrosius Bosschaert, Jacob de Gheyn en Roelant Savery - zijn van Bosschaert en de Gheyn al representatieve werken in het museum aanwezig. De verwerving van Vaas met bloemen in een stenen nis van Roelant Savery maakt het "boeket" compleet.

Vaas met bloemen in een stenen nis is een van Savery’s meest ambitieuze bloemstillevens, niet alleen door het relatief grote formaat (het op twee na grootste bloemstuk van zijn hand) maar ook door de zorg waarmee alle details zijn weergegeven. Zo steekt de glazen roemer waarin de bloemen zijn geschikt een stukje over de rand en werpt een kleine slagschaduw op de geprofileerde stenen omlijsting. Links onder de vaas lijken de signatuur van de schilder en het jaartal 1615 in de steen gebeiteld. Kleine, geschilderde beschadigingen in de omlijsting versterken de trompe-l’oeilwerking van de voorstelling.

Woeste voorstelling

Zoals gebruikelijk in bloemstillevens uit het begin van de zeventiende eeuw laat de voorstelling iets zien wat in werkelijkheid niet bestaat: namelijk bloemen die tegelijkertijd bloeien terwijl ze in het echt in verschillende jaargetijden hun bloeitijd hebben. In die zin overtreft het schilderij als het ware de natuur. Opvallend in de kleurrijke bloemenpracht op dit schilderij zijn de prominent weergegeven doornentakken in het hart van de voorstelling. Die roepen een enigszins dreigende sfeer op, misschien bedoeld als waarschuwing om je niet te laten misleiden door de aanlokkelijke schoonheid van de bloeiende bloemen. Savery had een voorkeur voor de weergave van woeste, soms onheilspellende natuur. Deze voorliefde komt ook in dit bloemstuk tot uitdrukking. Het is een wereld waarin de mooiste bloemen schitteren, maar waar het gevaar in een klein hoekje lijkt te schuilen: de vlijmscherpe doorns tussen de bloemen, de hagedissen die een libel belagen en de grote kevers die dreigend rondkruipen bij de vaas.

Beelden van de nieuwe aanwinst kunt u downloaden, graag met vermelding van de bijgevoegde creditlines

Vond je dit interessant? Ontdek meer