Miró & CoBrA. Experimenteel spel - Holland.com
Article

Miró & CoBrA. Experimenteel spel

30 juli 2015

Joan Miró in het Cobra Museum

Miró & CoBrA. Experimenteel spel vanaf 9 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016 te zien. Met meer dan 80 werken van Joan Miró voor het eerst in 59 jaar (1956 Stedelijk Museum Amsterdam) een grote Miró tentoonstelling in Nederland. In de internationale kunstwereld is er sprake van grote belangstelling voor Joan Miró, één van de belangrijkste en meest geliefde moderne meesters. Het getoonde werk wordt gekenmerkt door een radicale bevrijding van vorm, gebaar en materiaal die opvallende verwantschappen vertoont met de werken van de leden van CoBrA.

Miró & CoBrA: een experimenteel spel in de kunst

Miró & CoBrA. Experimenteel spel verkent voor het eerst de relatie tussen Joan Miró (1893-1983) en CoBrA(1948-1951). De basis voor de oprichting van CoBrA, een internationale groep naoorlogse kunstenaars, werd in 1946 gelegd tijdens een toevallige ontmoeting van de Deen Asger Jorn met de Nederlander Constant Nieuwenhuys. Ze troffen elkaar bij een tentoonstelling van Miró in de Parijse Galerie Pierre Loeb. Sindsdien loopt Miró als een rode draad door de geschiedenis van de beweging. De verbindende actor tussen Joan Miró en de Cobrakunstenaars is een speelse en experimentele benadering van kunst. Het experimenteren met materialen, vormen en werkwijzen was voor de Spaanse meester als ook voor de naoorlogse generatie van Cobrakunstenaars een bron van kennis en

vernieuwing. Door kunstwerken van Miró en CoBrA met elkaar in verband te brengen geeft de tentoonstelling inzicht in de gedeelde speelse en poëtische houding die de basis vormt voor de kunst van Joan Miró en de Cobra kunstenaars.

Katja Weitering, artistiek directeur:

“Met Miró & CoBrA heeft het Cobra Museum een langverwachte tentoonstelling van één van de meest geliefde en bijzondere kunstenaars van de 20ste eeuw samengesteld. De tentoonstelling is bewust niet als een klassieke overzichtstentoonstelling opgezet. Door de verbinding met de Cobra beweging, en de eigen collectie van het museum, te leggen werpt Miró & CoBrA een nieuw licht op de Spaanse meester.”

De ontwikkeling van Miró wordt in zijn latere periode gekenmerkt door een bevrijding van vorm, gebaar en materiaal die opvallende verwantschappen vertoont met het werk en de artistieke denkbeelden van verschillende leden van CoBrA. Dit werk is minder bekend bij het grote publiek. En nu voor het eerst in Nederland te zien. In de tentoonstelling komen uiteenlopende technieken aan bod waarmee de kunstenaars experimenteerden waaronder, naast schilderijen, ook werk op papier, keramiek, sculpturen, assemblages, beeldgedichten en kunstenaarsboeken.

Laatste overzicht van Miró in Nederland: bijna 60 jaar geleden

In de internationale kunstwereld is er sprake van grote belangstelling voor Joan Miró, één van de belangrijkste en meest geliefde moderne meesters. Het Albertinamuseum in Wenen wijdde in 2014 een grote overzichtstentoonstelling aan hem en het Museo Reina Sofia in Madrid stelde een tentoonstelling samen van zijn late werk. Deze toerde in 2014 door de Verenigde Staten. Het Rijksmuseum in Amsterdam toont deze zomer sculpturen van Miró in haar tuin. In Nederland is al jaren geen grote Miró tentoonstelling te zien geweest. De laatste overzichtstentoonstelling vond 1956 in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2015, is het Cobra Museum geslaagd in haar opzet, om een omvangrijke tentoonstelling van Miró samen te stellen met werken uit binnen- en buitenland. Uiteraard met de hulp van veel internationale bruikleengevers. Het Guggenheim Museum in New York bijvoorbeeld leent Paysage (1927). Uit de Scottish National Gallery of Modern Art komt het werk Figures and birds uit 1934-36. Het eerder benoemde Museo Reina Sofia uit Madrid leent vijf werken uit de periode 1945-1950.

Meer dan 100 werken en een reconstructie van Miró’s studio op Mallorca.

De tentoonstelling bevat ruim 80 kunstwerken van Joan Miró en 60 werken van verschillende Cobrakunstenaars zoals Karel Appel, Asger Jorn, Constant en Pierre Alechinsky. Een reconstructie van de studio van Miró op Mallorca, met meer dan 40 originele voorwerpen, vormt een belangrijk onderdeel van de expositie. Niet eerder werd zijn atelier op zo’n grote schaal uitgevoerd, Dit is mogelijk gemaakt door samen te werken met de Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

Vond je dit interessant? Ontdek meer