Mondriaan tot Dutch Design - Holland.com
Article

Mondriaan tot Dutch Design

30 jan. 2017

2017 is in Nederland het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plekken voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg.

Bekende Dutch Designers zoals Hella Jongerius, Maarten Baas en Piet Hein Eek zijn nog altijd buiten de Nederlandse grenzen actief. In 2017 zijn overal in Nederland De Stijl en Dutch Design te vinden: in Leiden, Den Haag, Drachten, Eelde, Utrecht, Amersfoort, Eindhoven, Bergeijk, Breda, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond, Oisterwijk, Winterswijk, Arnhem, Harderwijk en in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. 

1917-2017 De Stijl en Dutch Design

De Stijl was een tijdschrift, in 1917 in Leiden opgericht door kunstenaar Theo van Doesburg. Belangrijke leden van De Stijl waren onder andere Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Maar De Stijl was véél meer: een stroming, een beweging, een denkschool, ontstaan op de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Die verwoestende oorlog zorgde voor een technologische en industriële innovatie en nieuwe denkrichtingen en ideeën op het gebied van kunst, vormgeving en kleurgebruik. Kunstenaars, ontwerpers en architecten moesten samenwerken om een vrolijke, optimistische, ‘beeldende’ invloed op het hele leven uit te oefenen. Daarbij werd gebruikgemaakt van de heldere, primaire kleuren blauw, geel en rood en veel horizontale en verticale lijnen. Die moesten samen zorgen voor levendige en vrije kunstwerken, ontwerpen en architectuur. De Stijl oefende ook invloed uit in het buitenland: zo waren er contacten met de Duitse opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten genaamd Bauhaus en de Russische constructivisten. Onder invloed van Theo van Doesburg evolueerde Bauhaus zelfs in de richting van het modernisme. Meubelen, kleding, gebruiksvoorwerpen voor in huis, huizen, straten, ja zelfs hele steden: alles moest (en werd) anders. Het moest simpeler en functioneler en ook maatschappelijk relevanter zijn dan voorheen.

Vernieuwende vormen

Het is precies diezelfde wens, de samenleving van de toekomst vormgeven, die de ontwerpers van Dutch Design aan de kunstenaars en ontwerpers van De Stijl koppelt. De twee stromingen delen hetzelfde gedachtegoed, maar hun vormentaal is verschillend. De Stijl ging voor eenvoud, Dutch Design uit zich meer in verscheidenheid. Het begrip Dutch Design werd in 1993 voor het eerst genoemd door een Italiaanse journaliste tijdens de Salone del Mobile in Milaan. De eerste Dutch designers baseerden zich rechtstreeks op het werk van Gerrit Rietveld die zijn hele leven zocht naar vernieuwende vormen die voor iedereen bereikbaar moesten zijn. Samengaan van ambacht en industriële productie waren essentieel voor Gerrit Rietveld en dat geldt ook voor de eerste generatie Dutch designers. Dutch Design ging in de afgelopen 25 jaar de wereld over en is in 2017 vooral te zien in hét Design District van Nederland: Noord-Brabant, Tilburg en Helmond. 

Meer info: www.mondriaantotdutchdesign.nl

Vond je dit interessant? Ontdek meer