Nieuw Museum More - Holland.com
Article

Nieuw Museum More

30 juli 2015

Op dinsdag 2 juni om 10.00 uur opende in Gorssel het nieuwe Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE– zijn deuren voor het publiek. De uitbreiding van het voormalige Gemeentehuis is een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.

Museum More

De initiatiefnemer van Museum MORE, Hans Melchers, besloot in 2012 dat de collectie Nederlands Realisme die hij had verworven uit het faillissement van DS Art B.V. in de Achterhoek moest worden tentoongesteld. Al snel was zijn oog gevallen op het voormalige gemeentehuis van Gorssel. Hans van Heeswijk architecten, bekend van de Hermitage Amsterdam en de uitbreiding van het Mauritshuis, heeft vervolgens de paviljoenachtige aanbouw van zeven grote tentoonstellingszalen ontworpen. Inmiddels is de collectie verder uitgebreid met werken van onder meer Arnout Killian en Carel Willink. De meeste werken zijn vanaf 2009 niet meer in het openbaar te zien geweest. Vanaf 2 juni 2015 kan een breed publiek (opnieuw) kennismaken met een selectie van de mooiste werken uit de grootste collectie Nederlands Modern Realisme.

Architectuur

Het museum is gebouwd bij het voormalige gemeentehuis van Gorssel, dat na een gemeentelijke fusie met Lochem beschikbaar was voor andere doeleinden. Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gebouw is intact gebleven en krijgt als nieuwe functie museumcafé en evenementenzaal. De paviljoenachtige nieuwbouw van het museum heeft twee verdiepingen en zeven museumzalen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving. Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie, biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities, kantoren en een restauratieatelier. Het museum heeft een uitnodigende uitstraling, heldere indeling, verrassende ruimtelijkheid en het voor Van Heeswijk kenmerkende gebruik van duurzame natuurlijke materialen.

Scher kijken: kunst die het netvlies kidnapt

De openingstentoonstelling SCHERP KIJKEN biedt een overzicht van meer dan 200 topwerken uit de realistische kunst van de afgelopen eeuw uit de collectie van Museum MORE. Te zien zijn o.a. werken van kunstenaars zoals Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop. Realistische kunst is bij uitstek “scherp kijken”, volgens prof. dr. Ype Koopmans, conservator van MORE. “De kunstenaar kidnapt ons netvlies. Hij kijkt scherp en dwingt je om zelf ook scherp te kijken.”

Vond je dit interessant? Ontdek meer