Rembrandt & Saskia - Holland.com
Foto: Wedding Feast in the Main Hall of Liauckemastate in Sexbierum Celebrating the Marriage of Eraert van Pipenpoy and Jel van Liauckema, 1616, oil on canvas Fries Museum, Leeuwarden | Collection Royal Frisian Society
Article

Rembrandt & Saskia

27 nov. 2018

Rembrandt ontmoet Saskia in 1633. Snel na hun eerste ontmoeting kondigt het koppel hun verloving aan. In 1634 trouwen ze in het Friese dorpje Sint Annaparochie. Het echtpaar verhuist na de bruiloft naar Amsterdam. De schilder gebruikt zijn kersverse vrouw graag als model. Een aantal van deze tekeningen en etsen zijn te zien in de tentoonstelling.

Societyhuwelijk

De tentoonstelling, in het Fries Museum, volgt niet alleen het huwelijk van Rembrandt en Saskia, maar geeft ook een inkijkje in de gang van zaken in een societyhuwelijk van de 17de eeuw. Gegraveerde huwelijksharten, schunnige gedichten en schilderijen vol symboliek tonen hoe men in de Gouden Eeuw aankeek tegen liefde, religie en eeuwige trouw.

Kinderen

Kinderen zijn de kroon op het 17de-eeuwse huwelijk. Naast een goddelijke opdracht is het ook dé manier om de familienaam, status, bezittingen en privileges door te geven. Maar een kinderleven in de Gouden Eeuw is kwetsbaar en de kindersterfte is hoog. Vermogende ouders laten hun kinderen en geliefden daarom vastleggen door middel van familieportretten. In de tentoonstelling zijn, naast 70 bruiklenen, diverse werken te zien van onder anderen Wybrand de Geest, Lambert Jacobsz en Abraham van der Tempel.

Rembrandt en de gouden eeuw

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw vormt de prelude van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. In 2019 wordt het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam.

Meer info: www.friesmuseum.nl

Vond je dit interessant? Ontdek meer