Tentoonstelling William Kentridge - Holland.com
Foto: More sweetly play the dance
Article

Tentoonstelling William Kentridge

29 apr. 2015

Vanaf 25 april presenteert EYE de tentoonstelling If We Ever Get to Heaven met werken van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge is bekend geworden met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties opgebouwd uit film, geluid, muziek en sculpturale objecten. Daarnaast is hij werkzaam als opera- en theaterregisseur. Speciaal voor EYE ontwikkelde Kentridge More Sweetly Play the Dance, een ca. 45 meter lang fries van bewegende beelden. EYE toont ook een aantal andere grote werken van Kentridge, waaronder de filminstallatie op acht schermen I Am Not Me, the Horse Is Not Mine uit 2008, gebaseerd op het korte verhaal De neus van de Russische schrijver Nikolaj Gogol uit 1836. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland te zien zal zijn. 

Tentoonstelling William Kentridge – If We Ever Get to Heaven, van 25 april t/m 30 augustus 2015 in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/Kentridge

Een belangrijk en steeds terugkerend thema in het werk van William Kentridge is het beladen verleden van zijn vaderland Zuid-Afrika. Misschien niet verrassend als zoon van twee belangrijke anti-apartheidsadvocaten, weet Kentridge in zijn werk dit conflict in al zijn complexiteit vorm te geven. Veelal gebruikmakend van getekende animaties en eenvoudige pre-cinematechnieken, schetst Kentridge een wereld waarin de politieke werkelijkheid een belangrijke rol speelt.

In Kentridges werk zijn vormen, en daarmee ook betekenissen, voortdurend aan verandering onderhevig. Dit is niet alleen zichtbaar in zijn met houtskool getekende en weer weggegomde animaties, maar ook in zijn kinetische objecten, collages, tekeningen en overige werken. “....taking sense and deconstructing it, taking nonsense and seeing if sense can be constructed from it...”, aldus Kentridge.

Zijn veelzijdige oeuvre omvat observaties van en reflecties op de wereld, waarin hij immer op zoek is naar meerduidigheid. Hij tilt zodoende zijn werk uit boven het politieke conflict in Zuid-Afrika en geeft er een meer algemene, humane waarde en betekenis aan.

“I have never tried to make illustrations of Apartheid, but the drawings and films are certainly spawned by and feed off the brutalized society left in its wake. I am interested in a political art, that is to say an art of ambiguity, contradiction, uncompleted gestures and uncertain endings.”

Eindeloze optocht

Het nieuwe werk More Sweetly Play the Dance dat Kentridge speciaal voor EYE ontwikkelde is een 45 meter lang fries met een eindeloze optocht van talloze figuren die tezamen een caleidoscopisch beeld vormen van mensen op weg. Het zijn beelden die wij dagelijks via de media tot ons krijgen, van mensen op de vlucht voor honger, oorlog en ziekte, die Kentridge sublimeert tot een indrukwekkende processie die tegelijkertijd treurigstemmend is maar ook hun levenskracht laat zien.

Naast dit nieuwe werk presenteert EYE de indrukwekkende filminstallatie op acht schermen I Am Not Me, the Horse Is Not Mine uit 2008, gebaseerd op het korte verhaal De neus van de Russische schrijver Nikolaj Gogol uit 1836. Ook is Other Faces (2011) te zien, het tiende en meest recente werk uit de reeks Drawings for Projection (1989-2011).

De tentoonstelling is geïnitieerd en samengesteld door Jaap Guldemond, in samenwerking met Marente Bloemheuvel.

Vond je dit interessant? Ontdek meer