Van Gogh & Co - Holland.com
Article

Van Gogh & Co

29 apr. 2015

In de nieuwe tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie (25 april  – 27 september 2015) ligt de focus op de traditionele genres uit de 19e eeuw: stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur. Zo wordt een nieuw licht geworpen op ruim honderd werken uit de collectie van het Kröller-Müller Museum.

Meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh uit verschillende periodes worden getoond naast werken van zijn tijdgenoten en navolgers. Onder de tentoongestelde stukken, die dateren van halverwege de 19e eeuw tot ver in de 20e eeuw, zijn werken van meesters als Jean-François Millet, Henri Fantin-Latour, Paul Cézanne, Auguste Renoir, Paul Signac, Jan Toorop en Johan Thorn Prikker. Daarnaast is een onverwachte rol weggelegd voor ‘De Stijl'-schilder Bart van der Leck.

De tentoonstelling is opgesplitst in vier delen, elk gewijd aan een van de genres die een belangrijke rol speelden in het werk van Van Gogh: de menselijke figuur (inclusief zelfportretten), natuurmotieven, dorps- en stadsgezichten en stillevens. Deze genres worden nu aan de hand van de werken uit de collectie in een logische context gepresenteerd. Enkele van de werken van Bart van der Leck springen er met hun unieke karakter echt uit. Van der Leck leerde het werk van Van Gogh kennen dankzij Helene Kröller-Müller en haar adviseur, H.P. Bremmer, en maakte hier een aantal onverwachte variaties op. De tentoonstelling toont bezoekers interessante parallellen tussen de verschillende werken en genres van Van Gogh en zijn beroemde tijdgenoten en geeft tegelijkertijd een uitgebreide blik in de omvangrijke collectie van het Kröller-Müller Museum.

Een eerbetoon aan Van Gogh

Naast de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie is er in het museum ook een kleinere presentatie te zien met een eerbetoon aan Van Gogh. De presentatie omvat onder andere een door Joseph Mendes da Costa gemaakt beeld van Van Gogh en een gepassioneerde hommage aan de kunstenaar door Vilmos Huszár. Verder wordt een serie posters getoond die in 1990 ontstond ter herinnering aan de sterfdag van Van Gogh, toen precies honderd jaar geleden. Op deze posters prijkt werk van verschillende kunstenaars, zoals Roy Lichtenstein, Giuseppe Penone en Mario Merz, waarin hun bewondering voor Van Gogh tot uiting komt.

Vincent en Helene

Het Kröller-Müller Museum is uitgegroeid tot het tweede thuis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en meer dan 180 tekeningen huisvest het museum de op een na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller, die samen met haar echtgenoot Anton Kröller tussen 1907 en 1922 bijna 11.500 kunstwerken aankocht. Helene Kröller-Müller ontdekte het werk van Van Gogh in de zomer van 1905 tijdens haar eerste lessen kunstgeschiedenis van kunsthistoricus H.P. Bremmer. Ze werd gegrepen door de kunst en haar verzamelpassie was geboren, met Van Gogh als haar persoonlijke favoriet. Zijn werk vormde dan ook van het begin af aan het hart van de collectie.

Een zomer met Van Gogh (juni—september)

Van juni tot september organiseert het museum Een zomer met Gogh, een  programma met activiteiten voor jong en oud, zoals Van Goghconcerten in samenwerking met het Nationaal Jeugd Orkest, het digitale schilderspel Schilderen met de meesters, speciale lezingen, workshops over tekeningen, schilderijen en fotografie en de fietsroute Van Gogh en de natuur, op de gratis witte fietsen van het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Een bijzondere combinatie: kunst, architectuur en natuur

Een bezoek aan het museum is een belevenis op zich, een ware ontdekkingsreis die al begint bij de ingang van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid door het park wandelen of een van de (gratis) witte fietsen lenen en genieten van het meest adembenemende natuurschoon dat Nederland rijk is. De combinatie van de uitgebreide kunstcollectie, de indrukwekkende beeldentuin en het prachtige landschap is absoluut uniek.

Vond je dit interessant? Ontdek meer