Van Gogh na 125 jaar nog springlevend - Holland.com
Article

Van Gogh na 125 jaar nog springlevend

19 jan. 2015

In 2015 wordt het125ste sterfjaar van Vincent Van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) herdacht met een veelzijdig cultureel programma dat het motto draagt 125 jaar inspiratie. Dit programma is vormgegeven door musea en erfgoedlocaties die aandacht schenken aan zijn werk, zijn leven en zijn inspiratiebronnen. Niet alleen in Nederland maar door een uniek samenwerkingsverband, Van Gogh Europe, vinden er ook in België en Frankrijk tal van activiteiten plaats. Daarnaast is er een speciaal programma waarin de invloed centraal staat die Van Gogh tot op de dag van vandaag heeft op hedendaagse kunstenaars en artiesten: van Keukenhof tot het Bloemencorso in Zundert en van het door Daan Roosegaarde ontwikkelde fietspad tot aan Vincent de Musical.

Museale highlights in Nederland

De musea waar het werk van Van Gogh wordt bewaard en getoond, bieden een levendig publieksprogramma waarin bezoekers kennismaken met de inspiratiebronnen en tijdgenoten van Van Gogh. Ook kunnen zij ervaren hoe Van Gogh tot op de dag van vandaag kunstenaars inspireert.

Kröller-Müller Museum
25.04.15 – 27.09.15
Van Gogh & Co. Dwars door de collectie.

Stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur van Vincent van Gogh worden vergeleken met werken van tijdgenoten met dezelfde genres. Er zijn meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien en een veelvoud aan werken van andere kunstenaars voor en na Van Goghs tijd.

Van Gogh Museum
25.09.15 – 17.01.16
Munch : Van Gogh

Ondanks de vele opvallende parallellen in hun oeuvres en artistieke ambities, en het feit dat ze vaak worden beschouwd als elkaars tegenhangers, zijn deze titanen niet eerder samengebracht in een tentoonstelling.

Het Noordbrabants Museum
24.01.15- 26.04.15

Design uit het land van de aardappeleters: Vormgevers ontmoeten Van Gogh De meest bijzondere objecten van aan Brabant gerelateerde ontwerpers worden gekoppeld aan drie bekende werken van Vincent van Gogh.

Highlights in Vincent’s homeland

De roots van Vincent van Gogh liggen in Brabant. Hier werd Vincent geboren en groeide hij op. Hij maakte er zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Op vijf plekken in Brabant vind je nog steeds de sporen van Vincent’s unieke leven en werk. Het programma in Brabant – Vincent’s homeland – is omvangrijk. Naast extra aandacht voor de vaste presentaties op de Van Gogh-locaties worden er tal van activiteiten voor alle generaties georganiseerd. Zo zijn er in Zundert de tentoonstelling De Wereld van Van Gogh (12.10.14 - 08.03.15) en Robert Zandvliet - Een brok natuur  (30.03.15 - 30.08.15) te zien. Toont Nune Ville in Nuenen The Vincent Affair (01.04.15 - 01.10.15) en kunnen kinderen meedoen aan het educatieve talentenprogramma De Nieuwe Vincent in Tilburg.

Vincent als inspiratiebron

Het 125ste sterfjaar is voor tal van organisaties en initiatieven aanleiding geweest om met Van Gogh als inspiratiebron aan de slag te gaan. Keukenhof besteedt in 2015 bijzondere aandacht aan Van Gogh door een tulpentableau te planten geïnspireerd op een van de zelfportretten van Van Gogh. Op initiatief van de gemeente Ede worden de Veluwse natuur, de kunst en cultuur en de food in een gevarieerd programma met elkaar verbonden onder de noemer ‘Smaak van Van Gogh’. De Tuinen van Appeltern ontwerpen in 2015 tien Van Gogh-tuinen. Tijdens het lichtfestival GLOW in Eindhoven zijn kunstwerken geïnspireerd op Van Gogh te zien en Festival Boulevard te 's-Hertogenbosch geeft jonge theatermakers de kans om Van Gogh-programma's te ontwikkelen. En zelfs het Bloemencorso in Zundert, de Redhead Days in Breda en Dance-event Wish Outdoor laten zich inspireren door Van Gogh.

Muzikale afsluiting

Als muzikale afsluiting van het Van Goghjaar, zal in het najaar van 2015 de musical Vincent in première gaan. Een muziektheatervoorstelling waarin op niet-traditionele manier de werken van Van Gogh tot leven komen geproduceerd door Albert Verlinde.

Programma België

Van 25 januari t/m 17 mei 2015 organiseert de Stichting Mons 2015 als Culturele Hoofdstad van Europa de expositie Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar in het BAM (Museum voor Schone Kunsten). In deze tentoonstelling zijn circa 70 schilderijen en tekeningen uit diverse internationale collecties te zien, waaronder omvangrijke bruiklenen

van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Ter gelegenheid van Mons 2015 opent tevens het huis in Wasmes (nu Colfontaine) waar de kunstenaar woonde en wordt op diverse manieren aandacht besteed aan de komst van filmregisseur Vincente Minnelli naar de Borinage in de jaren '50 van de vorige eeuw voor de opnames van de speelfilm Lust for Life over Vincent van Gogh.

Programma Frankrijk

Ook in Frankrijk zijn de verschillende Van Gogh-locaties nauw betrokken bij Van Gogh Europe. In Parijs start vanaf september 2014 een nieuwe rondleiding door het Montmartre van Van Gogh en organiseert de Fondation Custodia van 13 december 2014 t/m 18 maart 2015 de tentoonstelling Tussen Goltzius en Van Gogh. Tekeningen & schilderijen uit de Stichting P. en N. de Boer. De Fondation Vincent van Gogh in Arles wijdt van 17 mei t/m 30 augustus 2015 een tentoonstelling aan Van Gogh als tekenaar. Saint-Rémy heeft een uitgebreid programma samengesteld met een tentoonstelling, lezingen, een filmprogramma etc. In Auvers-sur-Oise, de plek waar Van Gogh in 1890 is gestorven, staat net als in 2014 het cultureel seizoen In de voetsporen van Van Gogh (van 4 april t/m 30 augustus 2014) in het teken van Van Gogh.

Internationale marketingcampagne Van Gogh 2015 Alliantie

Ter promotie van het Van Gogh jaar in Nederland hebben NBTC Holland Marketing, RBT KAN en Visit Brabant de handen ineengeslagen in de vorm van de Van Gogh 2015 Alliantie. Mede dankzij financiering vanuit de provincies Gelderland en Brabant en buitenlandse partners is het mogelijk de Nederlandse musea en de erfgoedlocaties verenigd in Van Gogh Europe met een speciale Van Gogh 2015 marketingcampagne, internationaal onder de aandacht te brengen. Naar aanleiding van deze campagne worden 180.000 buitenlandse bezoekers voor Nederland verwacht.

Stichting Van Gogh Europe

Vier instellingen staan aan de basis van de Stichting Van Gogh Europe: het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant en Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa. Samen vormen zij onder de naam Van Gogh Europe de kern van een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen die zich in Nederland, België, Frankrijk en Engeland actief inzetten voor behoud van het erfgoed van Van Gogh.

Meer info: www.vangogheurope.eu

Vond je dit interessant? Ontdek meer