Jan Sluijters Larens landschap met fietsers, 1911, 50 x 70 cm
© Singer Laren, schenking Collectie Nardinc
Categorie:Bronnenmateriaal

Sluijters en de modernen in Singer Laren 9 maart t/m 28 augustus 2022

7 feb. 2022

De indrukwekkende privéverzameling Collectie Nardinc die Els Blokker-Verwer schonk aan Singer Laren wordt vanaf 8 maart getoond in de tentoonstelling “Sluijters en de modernen Collectie Nardinc”. Ruim veertig werken van Jan Sluijters, waaronder topstukken als Portret van Greet van Cooten en Café de Nuit, en meer dan zeventig werken van moderne tijdgenoten zijn in een vernieuwd en uitgebreid Singer Laren voor het eerst te zien voor publiek.
De schenking van deze omvangrijke collectie en de uitbreiding van ons museumgebouw met zes nieuwe Nardinczalen is een droom die uitkomt. Hiermee kunnen we vanaf nu het ontstaan en de bloei van het impressionisme en modernisme in Nederland permanent laten zien. Op de bakermat waar veel van de kunstenaars woonden en werkten: de ‘heilige’ grond in Laren.
Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm

Schilderplezier spat van de doeken af

Het werk van Sluijters loopt als een rode draad door de tentoonstelling, tussen sleutelwerken van andere Nederlandse modernisten zoals Kees van Dongen, Charley en Jan Toorop en Carel Willink. In de nieuwe Nardinczalen spat het schilderplezier van de doeken af, met stralende landschappen, fleurige bloemenpracht, swingende danseressen en krachtige portretten. De voorstellingen zijn geschilderd vanuit het gevoel, met felle kleuren en losse penseeltoetsen.

Uitbreiding ‘villa museum’ met zes nieuwe Nardinczalen

Els Blokkers-Verwer schonk niet alleen haar omvangrijke privécollectie kunstwerken, maar maakte ook de bouw van zes nieuwe Nardinc-museumzalen mede mogelijk. Algemeen directeur Evert van Os: “We zijn er trots op dat de hele verbouwing volgens planning en binnen budget is voltooid. Door de renovatie van de bestaande museumzalen en de nieuwbouw van Bedaux de Brouwer Architecten is een mooi, fris en duurzaam museumgebouw ontstaan dat naadloos aansluit bij de huiselijke omgeving van Singer Laren. Ons elegante, schilderachtige 'villa museum' met in het midden de patiotuin van Piet Oudolf is een perfecte thuishaven voor de Collectie Nardinc. "

Els Blokker bevestigt: "De Collectie Nardinc hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis. De collectie is door Jaap en mij met heel veel liefde, plezier en passie opgebouwd. Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan."

Bloei impressionisme en modernisme vanaf nu permanent te zien

De omvangrijke kunstcollectie van het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer - dat zich begin 1900 in Laren vestigt - met de Franse schilders van Barbizon, de Haagse en Amsterdamse School en de Larense impressionisten vormt de grondslag van het huidige Singer Laren. Ruim 75 jaar later arriveren Els en Jaap Blokker – ook hartstochtelijke kunstverzamelaars – in 't Gooi en zij hebben een grote passie voor de vernieuwende schilderkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Jan Rudolph de Lorm: “Door het samenvoegen van de Singer collectie van Nederlands impressionisme en de Collectie Nardinc met werk van de (ultra)modernisten kunnen we vanaf nu het Nederlands modernisme in samenhang en op het hoogste niveau tonen. Singer Laren is daarvoor bij uitstek de meest geschikte locatie, omdat veel van de kunstenaars die in de collecties vertegenwoordigd zijn, woonden en werkten in kunstenaarskolonie Laren. Dit is kortom de bakermat van het Nederlands modernisme.”

Categorie: Lezen

Singer Laren

Museum Singer Laren is een kunstmuseum in het lommerrijke Laren.

Vond je dit interessant? Ontdek meer