WK Beach Volleybal 2015 in Den Haag; een casestudy

2 van 60 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Met 11 kilometers strand is Den Haag de copacabana van Nederland. Niet voor niets ook dat de officiële opening en de finalewedstrijden van het WK Beach 2015 in Den Haag plaatsvinden. Dit keer niet zoals verwacht op het Haagse strand maar in een indrukwekkend en sfeervol stadion midden op de Hofvijver, met zicht op het bureau van de Minister-President.

The Hague,  WC Beach Volleybal 2015

Best georganiseerde beachvolleybaltoernooi ooit

Afgelopen zomer vonden in Den Haag de opening- en finalewedstrijden van het WK Beach 2015 plaats. Een mooie samenwerking tussen vier Nederlandse steden zorgden voor een gevarieerd, indrukwekkend en door de FIVB voorzitter Ary Graça bekroond als het best georganiseerde beachvolleybaltoernooi ooit. Ruim 110.000 fans trok het toernooi naar de speelsteden Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Den Haag.

Focus voor zowel de top- als de breedtesport

Voor Den Haag zijn de beachsporten een focus voor zowel de top- als de breedtesport. Naast al het beachvolleybalgeweld op topniveau organiseerde Den Haag in de aanloop naar en tijdens het WK Beachvolleybal geweldige sportieve en culturele activiteiten door heel de stad. Op steenworp afstand van het Hofvijver stadion streek de Beach Club The Hague neer. Het Plein werd daarmee dé plek om de WK-wedstrijden op groot scherm te kijken, maar ook zelf in actie te komen in het mulle zand.

Sportieve en culturele activiteiten door heel de stad

In het Beach Stadium zijn twee weken lang gratis clinics gegeven in onder meer beachvolleybal, beachsoccer, surfen, beachfitness en beachcruisen. Ook op de beachcourts in onder meer Schilderswijk, Laak en Escamp kon gratis gesport worden. Op zaterdag 27 juni speelden daarnaast 2.355 mensen tegelijkertijd beachvolleybal op het strand van Scheveningen. Daarmee braken zij het wereldrecord van 2014 in Canada (1610).
Tijdens Spike’s Beach Tour (de Haagse mascotte van het WK Beach 2015) kregen tweeduizend kinderen activiteiten aangeboden op gebied van sport en cultuur en deden zeker tienduizend Hagenaars mee aan deze zogenoemde side events. Het doel van de gemeente om tijdens deze beachvolleybal gerelateerde evenementen zoveel mogelijk stadsgenoten te betrekken bij het WK was daarmee geslaagd.

De financiële bijdrage voor het WK Beachvolleybal voor Den Haag bedroeg € 850.000 en daarnaast werd er bijna hetzelfde bedrag vrijgemaakt om de betrokkenheid van de stad, bedrijven en instellingen te maximaliseren. Het WK Beachvolleybal werd uitgezonden door de NOS en trok op de finale dag ruim 1.1 miljoen Nederlanders naar de buis en in Brazilië volgden ruim 20 miljoen landgenoten de wereldkampioenen naar hun trofee.

Ary Graça, voorzitter FIVB:

“Vooraf was er twijfel over het weghalen van ‘the beach’ uit de sport. Door te kiezen voor unieke, historische locaties zoals de Hofvijver, ontstond de mogelijkheid om de stad meer te betrekken bij het evenement. Dat is goed gelukt. Mensen waren enthousiast. En dat leverde een prachtige ambiance op.” – Bas van der Goor, toernooidirecteur.

“Topsport en breedtesport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder breedtesport geen topsport en andersom. Evenementen zoals dit WK Beachvolleybal zullen hopelijk veel mensen inspireren om zelf ook te gaan sporten. Zo worden de kinderen van nu de Haagse topsporters van morgen.” –Bas van der Goor, toernooidirecteur.