De tien mooiste fietsvakanties in Nederland - Holland.com
Couple riding bicycles
Couple riding bicycles
Foto: © Pressmaster via Shutterstock
Fietsen

De tien mooiste fietsvakanties in Nederland

Nederland is met zijn vlakke, rustige, prachtige landschap perfect op de fiets te verkennen zonder dat u daarvoor een doorgewinterde wielerfanaat hoeft te zijn. Dankzij de meer dan 32.000 kilometer aan fietspaden valt er in ons land, dat bekend staat om zijn fietsersvriendelijkheid, tijdens een fietsvakantie van alles te ontdekken: van historische steden en kunst uit de Gouden Eeuw tot wereldberoemde architectuur en weidse landschappen. Bekijk de verschillende mogelijkheden en laat u inspireren door onze keuze van de mooiste fietsvakanties in Nederland.

  • Ontdek dat u geen doorgewinterde fietsliefhebber hoeft te zijn om te kunnen genieten van een georganiseerde fietsvakantie.
  • Combineer een avontuurlijke fietstocht met het comfort van een bootreis of luxe accommodatie.
  • Fiets door historische steden, plaatsen en dorpen en geniet van het prachtige landschap.

Geniet van de Waddenzee

Tijdens deze achtdaagse zeil- en fietsvakantie gaat u ‘eilandhoppen' en ontdekt het UNESCO-werelderfgoed de Waddenzee aan boord van een fraai zeilschip. U geniet niet alleen van uw tijd op het water; onderweg stopt u ook in vissersdorpen en leuke oude havenstadjes langs de kust van het IJsselmeer. Op en langs het water kunt u zeegrasbedden, mosselbanken, zandbanken, kwelders, zeehonden, bruinvissen en verschillende zeldzame vogels tegenkomen. Uw fietstochten voeren niet alleen over de mooie Waddeneilanden Texel en Terschelling, maar ook door leuke dorpen en het prachtige landschap van Friesland en Noord-Holland.

Meer infomatie over fietsroute Waddenzee.

Trek eropuit in de provincie Zeeland

Maak een tocht over de (schier)eilanden van Zeeland , met hun schitterende flora en fauna. Tijdens deze achtdaagse fietsvakantie overnacht u op een comfortabel schip, dat u vanuit de drukke Rotterdamse haven naar historische stadjes als Zierikzee en Middelburg brengt. Fiets door sprookjesachtige dorpen, geniet van lokale delicatessen als verse mosselen en kreeft, en ontdek de dammen, sluizen en stormvloedkeringen van de Deltawerken.

Meer informatie over fietsroute Zeeland.

Ga op avontuur in het Groene Hart

Verken de Randstad, een regio barstensvol geschiedenis, natuurschoon, wereldberoemde steden en fraaie vergezichten, per boot en fiets. Het fraaie schip de ‘Flora’ brengt u naar de historische steden Haarlem, Rotterdam, Leiden en Gouda en natuurlijk hoofdstad Amsterdam. Tijdens deze achtdaagse rondreis heeft u volop gelegenheid om bezienswaardigheden te bezoeken als het wereldberoemde Rijksmuseum, om te genieten van het uitzicht over de traditionele windmolens van de Zaanse Schans en om een kijkje te nemen in een porseleinwerkplaats in Delft, natuurlijk bekend van het Delfts blauw. Daarnaast kunt u 's avonds ook een bezoek brengen aan gezellige cafés of restaurants in de plaats waar het schip ligt afgemeerd.

Meer informatie over fietsroute in het Groene Hart.

Reis terug in de tijd naar de Gouden Eeuw

Reis tijdens deze zesdaagse vakantie (per fiets) terug in de tijd naar de zeventiende eeuw. In de Gouden Eeuw speelde ons land wereldwijd een vooraanstaande rol op het gebied van handel, wetenschap en kunst. Bekijk wat er nog aan deze eeuw van welvaart herinnert tijdens deze rondrit, van de grootse landhuizen, zeegezichten en rijke historie van Den Haag via de havenstad Rotterdam naar Gouda, wereldberoemd om zijn kaas. Dit is de perfecte manier om kennis te maken met de Nederlandse tradities, lokale lekkernijen te proeven en te genieten van het prachtige Nederlandse landschap.

Meer informatie over deze fietsvakantie Gouden Eeuw.

Volg het spoor van de jonge Van Gogh

De meesterwerken van Vincent van Gogh zijn inmiddels overal ter wereld te vinden, maar hun oorsprong ligt natuurlijk in de Nederlandse provincie Brabant, waar de schilder werd geboren en opgroeide. Al fietsend onder een helderblauwe hemel langs de bloemenvelden uit zijn jeugd begrijpt u waarom Van Gogh zich zo door de natuur liet inspireren. Bewonder enkele van zijn werken in het Noordbrabants Museum, fiets over het betoverende, oplichtende Van Gogh-Roosegaarde fietspad en bekijk enkele van de gebouwen die voorkomen op beroemde schilderijen. Deze tour geeft u de mogelijkheid om zeven dagen lang nader kennis te maken met een van de grootste kunstenaars die ooit heeft geleefd.

Meer informatie over fietsroute Van Gogh.

Maak uw eigen Friese Elfstedentocht

Deze fietstocht voert langs de route van de legendarische elf steden die ook worden aangedaan tijdens de wereldberoemde schaatswedstrijd. Enkele van de hoogtepunten zijn: het Friese merengebied, naar verluidt het grootste in het westen van Europa, met vaarten, meren en natuurgebieden; het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium, het oudste nog werkende planetarium in Nederland; en de levendige Friese hoofdstad Leeuwarden. Dit is de ideale manier om kennis te maken met de unieke cultuur van deze provincie.

Meer informatie over de Friese Elfstedenfietstocht.

Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Deze vierdaagse fietstocht is ideaal voor mensen met een fascinatie voor geschiedenis of het leger. U volgt de Nieuwe Hollandse Waterlinie en komt langs forten, slotgrachten, versterkte stadjes en door prachtige natuurgebieden. Onderweg ziet u met eigen ogen hoe deze 125 kilometer lange verdedigingslinie kon worden ingezet om de vijand een halt toe te roepen. U komt onder meer langs prachtige plaatsen als Culemborg, Leerdam, Gorinchem en Vianen, en ook het spectaculaire veertiende-eeuwse Slot Loevestein.

Meer informatie over de fietstocht Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Race door het typisch Nederlandse landschap

Tijdens deze vijfdaagse tour rijdt u op een racefiets door de unieke Nederlandse natuur; het vlakke, open landschap met polders, bijzondere dieren en een indrukwekkend uitzicht. U vertrekt iedere dag vanuit de mooie stad Gouda en ziet windmolens, stille oevers, weilanden en historische dorpen aan u voorbij flitsen. Tijdens uw tocht over dijken en door de polders zijn er volop mogelijkheden om te genieten van lekkernijen als appeltaart of pannenkoeken, en u kunt van dichtbij het Nederlandse waterbeheer bewonderen.

Meer informatie over vijfdaagse tour typisch Nederlands landschap.

Bezoek de fraaiste Hanzesteden

Ontdek een van de bezienswaardigste gebieden van Nederland tijdens deze spectaculaire boot-fietstour langs de Nederlandse Hanzesteden. Fiets langs de Rijn en de IJssel en bezoek fascinerende plaatsen als Arnhem, Harderwijk, Kampen en Deventer. Kom meer te weten over de bloeitijd die deze historische steden en dorpen doormaakten in de Middeleeuwen en ontdek hoezeer ze ook nu nog de moeite waard zijn, ondanks het feit dat ze misschien minder bekend zijn dan de grotere steden. Laat de geijkte paden achter u en tour langs prachtige havenstadjes en het ‘nieuwe land’ van de provincie Flevoland, op de plek die ooit Zuiderzee was.

Meer informatie over boot-fietstour Hanzesteden.

Volg een deel van de Liberation Route

Tijdens deze vierdaagse tocht fietst u door het gebied waar Operatie Market Garden zich afspeelde, het stoutmoedige plan om verschillende bruggen te veroveren en zo de Tweede Wereldoorlog te beëindigen. U volgt in de voetsporen van de geallieerde soldaten en kunt oorlogsmusea, gedenkplaatsen, monumenten en militaire begraafplaatsen bezoeken. U verblijft tijdens deze all-inclusive tour per e-bike in een viersterrenhotel. Zo is dit de perfecte manier om meer te weten te komen over en respect te betuigen aan de moed van de soldaten en burgers die deze oorlog meemaakten.

Meer informatie over e-bike tocht Liberation Route.

Nederland heeft talloze, mooie fietsvakanties! Deze 10 fietsvakanties - en meer - kunt u ook vinden op Cycleholland.com.

Vond je dit interessant? Ontdek meer