Check out Vermeers 'Girl with a Pearl Earring' via the Mauritshuis-app.
Check out Vermeers 'Girl with a Pearl Earring' via the Mauritshuis-app.
Foto: © Mauritshuis Den Haag
Kunst en cultuur

Musea online en Hollandse Meesters bij je thuis

Kunst troost, verstrooit en verrijkt. Gelukkig is er ook online van alles te beleven op dit gebied. Veel museumcollecties zijn via de website te bekijken, maar je wilt als kunstliefhebber natuurlijk graag meer. Een virtuele tour door het museum of inzoomen op de prachtigste kunstwerken. De verhalen horen achter een schilderij. Of zelfs in een 3D-schilderij stappen? We hebben een paar pareltjes uit de Nederlandse musea voor je uitgezocht.

  • Ontmoet de Hollandse Meesters op een andere manier, bij jou thuis.
  • Kunst kijken en luisteren, van virtuele museumtour tot podcast.
  • Gemaakt voor online: kunstprojecten om juist nu te beleven.

8x de beste tips om vanuit je luie stoel van te genieten

Aan de slag met de collectie van het Rijksmuseum

Bijna 700.000 kunstwerken uit het Rijksmuseum staan online. Om in deze hoeveelheid je weg te vinden, is er de Rijksstudio. Browse door thema-verzamelingen van anderen, verzamel je eigen favorieten of bekijk de topstukken. Ga op ontdekkingstocht door de collectie en bekijk alle ‘selfies’, ‘bloemen’ of ‘mode in de 17e eeuw’.

Het Van Gogh Museum helemaal voor jezelf

Het Van Gogh Museum, een van de populairste  - en drukste - musea in Nederland, is online helemaal voor jou alleen geopend. Via de virtuele tour dwaal je op je eigen tempo door het museum en bekijk je elk meesterwerk van dichtbij zonder andere bezoekers voor je neus.

Detail Meisje met de Parel, Second Canvas app, Mauritshuis.

Vermeer’s Meisje met de parel

Wie zou er niet oog in oog willen staan met ‘Het meisje met de parel’ in het Mauritshuis in Den Haag? Het is de Mona Lisa van het Noorden. Via de Second Canvas app van het Mauritshuis zoom je in op elk detail en elke verfstreek en krijg je veel extra informatie over dit geheimzinnige portret. Download de app met 10 Meesterwerken uit het Mauritshuis.

Bezoek het geboortehuis van Rembrandt in Leiden

Het is de beroemdste schilder van Nederland, maar Rembrandt’s geboortehuis in Leiden bestaat helaas niet meer. Dat je dit pand tóch kan bezoeken, is dus wel heel bijzonder. Het Erfgoedhuis Leiden is in de archieven gedoken en maakte een virtuele reconstructie van het ouderlijk huis van deze Hollandse Meester uit de 17e eeuw. Kom binnen en loop rond!

Detail, Tuin der Lusten, Jeroen Bosch, NTR productie.

Wandelen door de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch

Heb je even? Dompel je dan helemaal onder in de wereld van de Middeleeuwse schilder Jeroen Bosch uit Den Bosch. Zijn drieluik Tuin der Lusten staat vol details, vreemde wezens, dieren en mensen. Luister naar de verhalen en de muziek in de highlights tour of ga zelf op verkenning.

Live Tours Stedelijk Museum Amsterdam

Minidocs en tours in het Stedelijk Amsterdam

Van de Middeleeuwen van Jeroen Bosch naar de moderne kunst! Het Stedelijk biedt je een uitgebreid online programma speciaal voor thuis: watch & listen. Via YouTube, Instagram en Facebook zijn er verschillende playlists en minidocumentaires te bekijken. Voor je dagelijkse dosis kunst.

Mondriaan en De Stijl op de Kunstmuseum app

In het Kunstmuseum Den Haag kun je op allerlei manieren online kennismaken met de vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Via Instagram en Facebook wordt elke dag een topstuk uitgelicht en foto’s uit het Fotomuseum. Download de app van het Kunstmuseum en zwerf bijvoorbeeld door de collectie Mondriaan en De Stijl.

Vissen veranderen in vogels: Escher’s Metamorfosen

Gebouwen die optische illusies blijken, vissen die zich omvormen tot vogels, ingewikkelde patronen en vloeiende lijnen. Je blíjft gewoon kijken naar het fascinerende werk van de wereldberoemde graficus M.C.Escher. Ga naar Escher in Het Paleis in Den Haag voor zijn topstukken online. En maak daarna je eigen Metamorfose.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer