© Michel Klooster via VisitFlevoland
Categorie:Ontdek de natuur

Op zoek naar cultuur in de vrije natuur

In Nederland zijn vele plekken zijn waar u kunt genieten van kunst en cultuur in de vrije natuur. Van moderne kunstwerken die opgaan in het landschap, tot artistieke tuinen of prehistorische grafkamers. Ontdek onze top 5!

  • Bezoek LandArt in Flevoland en geniet van unieke kunstprojecten.
  • Ontdek de grootste en wellicht mooiste beeldentuin van Europa in het Kröller-Müller Museum.
  • Lees hier meer over 5 favoriete locaties waar natuur en cultuur perfect samengaan!

1. LandArt (Flevoland)

Flevoland, ontstaan in de 20e eeuw als gevolg van het grootste inpolderingsproject aller tijden, is de ideale locatie voor kunstenaars om hun LandArt projecten te plaatsen. De kunstenaars hebben hier dan ook volop gebruik gemaakt van de weidsheid van de omgeving en het unieke feit dat de Flevopolder 5 meter onder zeeniveau ligt. De verschillende kunstwerken zijn allen geïnspireerd door - en gerelateerd aan - de voormalige Zuiderzee.  Deze kunstwerken zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

2. Kröller-Müller Museum (beeldentuin)

Het Kröller-Müller Museum, in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, heeft niet alleen een schitterende moderne kunstcollectie, maar daarnaast een minstens zo beroemde beeldentuin. Met een afmeting van 25 hectare en een unieke collectie van gerenommeerde 20e-eeuwse kunstenaars is het zeker de grootste en wellicht de mooiste beeldentuin van Europa. U vindt er werken van kunstenaars als Dubuffet, Oldenburg en Maillol. De beeldentuin is het hele jaar door geopend.

3. Kasteeltuin Arcen

In de tuinen van het eeuwenoude Kasteel Arcen in Limburg heeft men de natuur zelf tot kunst verheven. Op het 450 hectare grote landgoed vind u verschillende thematische tuinen, zoals een Italiaanse tuin of een Oosterse tuin, maar ook is er een rosarium en zijn er watertuinen met bijzondere kunstwerken tussen de waterpartijen. Al met al een ideale plek voor een artistiek en inspirerend dagje uit.

4. Bourtange

In Groningen, nabij de Duitse grens, ligt de vesting Bourtange. Deze perfect gerestaureerde vestingstad dateert uit 1580 en is gebouwd in een stervorm, typerend voor deze vestingsteden. Natuur, cultuur en geschiedenis komen hier op fraaie wijze samen en wilt u hier een nachtje doorbrengen, dan kan dat in het prachtige hotel Boutange, in de voormalige soldatenbarakken.

5. Hunebedden

Hunebedden, ook wel ganggraven genoemd, zijn het symbool van de provincie Drenthe. Ze werden 5000 jaar geleden door boerenstammen gebouwd en elk hunebed is een tombe gemaakt van enorme, massieve stenen. De stenen zijn een overblijfsel van de één na laatste ijstijd en wegen tot wel 40 ton per stuk. In het Hunebedcentrum Borger leert u alles over de rijke geschiedenis van de stammen en hun graven.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer