Foto: © Rudmer Zwerver via Shutterstock
Ontdek de natuur

Spot de ‘grote vijf’ in Nederland

Ga in Nederland op safari en spot de ‘grote vijf’, ofwel de ree, het edelhert, het wilde zwijn, de zeehond en de bever. Onder begeleiding kunt u ze ontdekken in schitterende natuurgebieden. Absoluut spannend en leerzaam!

  • Ontdek de grote vijf in Nederland en geniet van ongerepte natuur.
  • Laat uw gids u alles vertellen over de natuur en het ontdekken van de wilde dieren.
  • Eindig de safari met een mooi kampvuur en een officieel ‘wildpaspoort’.

Safari in Nederland

Op safari in Nederland? Dat klinkt misschien niet voor de hand liggend, maar dat is toch zeker mogelijk. Want ook in Nederland hebben we schitterende uitgestrekte natuurgebieden met mooie, weidse vergezichten. Bovendien is er nog volop wild te spotten in deze natuurgebieden. Zo kunt u zelfs in Nederland op zoek naar de ‘grote vijf’.

De grote vijf

Wordt in Afrika met de ‘big 5’een olifant, leeuw, neushoorn, luipaard of buffel bedoeld; in Nederland hebben we onze eigen variant op de ‘grote vijf’, namelijk de ree, het edelhert, het wild zwijn, de zeehond en de bever. Schitterende en indrukwekkende dieren die zeker de moeite waard zijn om naar op zoek te gaan.

Op pad

Wie in Nederland op safari gaat doet dat meestal onder begeleiding van een gids of een boswachter van Staatbosbeheer. Die weten waar u het best kunt zoeken en die zorgen ervoor dat het op een verantwoorde manier gebeurt, zodat de dieren niet teveel verstoord raken. Ook beschikken zij over de juiste voertuigen om door het terrein te komen. Zo gaat u soms in stevige jeeps, dan weer per kano of gewoon te voet.

Onderweg laat de gids of boswachter u zien hoe u de sporen en geluiden kunt herkennen en vertelt u over de dieren en hun leefomgeving. Uiteraard blijft het spannend of u ze gaat spotten, maar leuk en leerzaam is het zeker. Veelal wordt de safari afgesloten met eten aan het kampvuur en krijgt iedereen een officieel ‘wildpaspoort’ met de gespotte dieren er in.

Waar vindt u wat?

Zoals gezegd is er nog volop wild in Nederland, maar u moet wel weten waar. Zo kunt u in het Kuinderbos in de Noordoostpolder zoeken naar reeën, maar ook in de Weerribben en het Drents-Friese Wold. Wilt u edelherten spotten dan moet u naar de Oostvaardersplassen of de Veluwe. Hier vindt u ook de wilde zwijnen. Zeehonden spot u het best bij de Grevelingen en op Terschelling en bevers vooral in de Biesbosch, in de Stadsbossen van Almere of in het Horsterwold.

Voor wie?

De safari’s zijn aangepast aan de dieren die gezocht worden en zijn geschikt voor jong en oud. De gidsen zorgen dat u over het juiste vervoer beschikt en dat alles veilig verloopt. Wilt u meer weten over of inschrijven voor de safari’s naar de ‘grote vijf, dan kunt u informeren bij Staatbosbeheer.

Bekijk de 6 unieke overnachtingstips midden in de natuur.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer