De Nieuwe Hollandse Waterlinie - Holland.com
Foto: © Staatsbosbeheer
Ontdek de natuur

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ontdek de prachtige natuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en bezoek één van de vele mooie forten. U kunt er zelfs overnachten!

  • Ontdek het mooie recreatiegebied vol grasland, akkers, heide, veen, meren en rivieren.
  • Bezoek de mooie forten en leer over de geschiedenis van De Nieuwe Hollandse Waterlinie.
  • Overnacht in een fort en geniet van de unieke historie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie die in gebruik was van omstreeks 1815 tot 1940, is een bijzonder gebied tussen Muiden en de Biesbosch. Doel van deze verdedigingslinie was het tegenhouden van de vijand door stroken land onder water te zetten, zodat de vijand er niet doorheen kon. Vandaag de dag heeft dit gebied geen verdedigingsfunctie meer en is het vooral een prachtig recreatiegebied.

Doordat het gebied van de waterlinie behoorlijke hoogteverschillen kende, bleven sommige stukken droog en dus toegankelijk voor de vijand. Deze gebieden werden  verdedigd vanuit een fort. Deze forten hebben tegenwoordig geen militaire functie meer en kunnen bezocht worden om een goed beeld te krijgen van het verleden.

Bezoek een fort

De Nieuwe Hollandse Waterlinie kent in totaal 45 forten. Wij hebben 5 forten geselecteerd die u niet mag missen.

1) Het Muiderslot

Het prachtig middeleeuwse kasteel Muiderslot is gebouwd rond 1280. Bezoekers kunnen het kasteel via 3 routes verkennen en voor kinderen is er een speciale speurtocht met een spectaculair einde.

Adres: Herengracht 1, Muiden

2) Fort Altena

Uitgegroeid tot de recreatieve poort van het Land van Heusden en Altena. Fort Altena biedt een combinatie van recreatie, natuur en historie voor alle leeftijden.

Adres: Tol 8, Werkendam

3) Slot Loevestein

Geurende het jaar worden er verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd in Slot Loevestein. De bijzondere geschiedenis van zo’n 650 jaar is bijzonder interessant voor jong en oud.

Adres: Loevestein 1, Poederoijen

4) Fort bij de Nieuwe Steeg / Geofort

Een themapark dat erg leuk is voor kinderen. Met heel veel verschillende activiteiten is het een echte educatieve attractie op een spannend fort.

Adres: Nieuwe Steeg 74, Herwijnen

5) Forteiland Pampus

Het fort is al meer dan 100 jaar oud en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Op multimediale en interactieve manier komt het fort opnieuw tot leven. 

Adres: Vestingplein 1, Muiden

Overnachten in een fort

Wist u dat u ook kunt overnachten in een fort? Dat is nog eens bijzonder overnachten op een prachtige locatie. U kunt overnachten in fort Bakkerskil. Aanrader!

Ontdek de mooiste fietsvakanties

Wilt u Nederland per fiets ontdekken, bekijk dan het aanbod van compleet verzorgde fietsvakanties. De fietsroutes zijn volledig verzorgd, inclusief het transport van uw bagage!

Vond je dit interessant? Ontdek meer