Nationaal Park De Groote Peel - Holland.com
Foto: © Jeroen Mikkers
Ontdek de natuur

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een bijzonder internationaal erkend ‘wetland’ gebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Dit natuurgebied is een van de vogelrijkste gebieden van West-Europa.

  • De bodem van het Nationaal Park De Groote Peel is voedselarm en heel bijzonder in Nederland.
  • Wandel langs waterplassen, moerassen en heidevelden en ontdek unieke flora en fauna.
  • Geniet van meer dan 200 vogelsoorten en wellicht spot u zelfs een kraanvogel.
Adres:
Moostdijk 15
6035RB Ospel
Nationaal Park De Groote Peel is een internationaal erkend ‘wetland’ gebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Ooit was dit hoogveengebied belangrijk voor de winning van turf, maar tegenwoordig is het een broedgebied voor honderden soorten moeras- en watervogels. Wandel langs de waterplassen, moerassen, heidevelden en open vlakten en geniet van dit bijzondere stukje natuur.

Een vogelparadijs

Ieder jaar vliegen er zo’n 200 vogelsoorten rond in Nationaal Park De Groote Peel. Het natuurgebied is een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland. Blauwborsten, roodborsttapuiten, geelgorsjes, nachtzwaluwen, dodaars, waterrallen en vele andere prachtige vogels kunt u hier spotten. De trots van De Groote Peel is de majestueuze kraanvogel, die hier graag neerstrijken wanneer ze op doorreis zijn in oktober en november.

De moerassen van De Groote Peel huizen nog veel andere dieren, waaronder de ree, wezel, hermelijn, woelrat, bunzing en het zwijn. Ook voor reptielen, zoals kikkers en slangen, is De Groote Peel een geweldig leefgebied. Tot slot kunt u in het voorjaar en de zomer een groot aantal vlinders, libellen en sprinkhanen waarnemen.

Wandelen over het veen

De Groote Peel is en blijft een moerasgebied en dat betekent dat een wandeling maken een bijzondere ervaring is. Zo lopen de routes deels over knuppelpaden, bruggetjes van boomstammen, en zult u ook stukken over verende veenbodems afleggen.

Buitencentrum de Pelen biedt excursies aan, waarbij een gids u meeneemt door het Nationaal Park en verder inlicht over de natuur- en cultuurhistorie van De Groote Peel. U dient van tevoren een reservering te maken en aan te geven of er kinderen meelopen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuur gebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan veertig natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer