Zes redenen om een ode te brengen aan het Nederlandse landschap - Holland.com
Ontdek de natuur

Zes redenen om een ode te brengen aan het Nederlandse landschap

In 2021 brengen we een ode aan het Nederlandse landschap. Het Nederlandse landschap is uniek en zit vol
historie en verhalen. Over de schoonheid, veelzijdigheid en waarde van onze buitengebieden. Over hoe we leven in en met het landschap, door de eeuwen heen, nu, en met oog voor de toekomst. In 2021 vieren we samen de verbinding. Tussen natuur en cultuur en tussen landschap en mens. Dit zijn zes redenen waarom het Nederlandse landschap een ode verdient.

Ontzettend divers

Het Nederlandse landschap is waanzinnig divers. Nergens ter wereld vind je op zo’n klein oppervlakte zoveel verschillende soorten natuur. Van het constant veranderende landschap van het Waddengebied, waar eb en vloed vrij spel hebben tot het oerlandschap van de Drentsche Aa, vol prehistorische karrensporen en hunebedden. Uitgestrekte bossen, grillige rivierdelta’s, ruige duinen en meer natuurschoon, je vindt het allemaal in Nederland.

Een eeuwenlange inspiratie voor kunstenaars

Al eeuwenlang is het Nederlandse landschap een bron van inspiratie voor kunstenaars. Wat hebben Van Ruysdael, Van Goyen, Van Gogh, Monet en Mondriaan met elkaar gemeen? Allemaal lieten ze zich inspireren door de diversiteit van het Nederlandse landschap. En ook vandaag de dag maken kunstenaars landschapskunst die opgaat in het natuurschoon en brengen dichters en schrijvers hun eigen ode aan het Nederlandse landschap. In Nederland gaan natuur en cultuur hand in hand.

Door mensenhanden gemaakt

Ons landschap is grotendeels door mensenhanden gevormd. Nederlanders voeren een eeuwigdurende strijd met het water. Maar water is ook een bondgenoot, zoals bijvoorbeeld te zien is bij de Hollandse Waterlinies. Flevoland is onze man-made provincie, gewonnen van de zee. Behalve nieuwe steden vind je hier ook Nationaal
Park Nieuw Land, het grootste man-made natuurpark ter wereld. En we kijken vooruit naar de toekomst, waar nieuwe natuureilanden worden gemaakt in het Markermeer en waar trekvissen dadelijk dankzij een vismigratierivier de Afsluitdijk kunnen passeren. Het landschap in Nederland staat nooit stil.

Een landschap vol verhalen

Het Nederlandse landschap heeft door de eeuwen heen bijzondere gebeurtenissen en talloze verhalen aan zich voor bij zien trekken. Zoals de Sint Elisabethsvloed, in 2021 precies 600 jaar geleden. Dijken braken, dorpen werden volledig verzwolgen door het water en nieuwe landschappen ontstonden. De Biesbosch is een stille getuige van deze noodlottige gebeurtenis die aan duizenden mensen het leven kostte. Het was dankzij de vloed dat dit unieke getijdengebied ontstond. En zo schuilt achter elk stukje landschap in Nederland een bijzonder verhaal.

Betekenisvol landschap

Tijdens het themajaar staan we stil bij het landschap zelf. Hoe gaan wij om met het landschap? Wat betekent het landschap voor ons? We hebben eeuwenlang het landschap bedwongen om onze voeten droog te houden en onze magen te vullen. Maar het landschap heeft een eigen waarde, het prikkelt onze zintuigen een brengt ons tot rust. Ons gevoel van identiteit hangt er mee samen.

Meer urgentie dan ooit

Nog nooit eerder stond het landschap zo onder druk. Hoe zal Nederland er over 50 jaar uitzien? Het klimaat verandert. Het westen van Nederland heeft te maken met een teveel aan water, het oosten juist met een tekort. Nederland is maar klein en we leven er met velen. Landbouw, windmolens, zonneparken, woningen leggen een grote druk op het landschap. De keuzes die we nu maken zijn belangrijk voor het landschap, de biodiversiteit en Nederland. Tijd om stil te staan bij die keuzes tijdens Ode aan het Landschap!

Onze partners:

 1. Flevoland

  Gemaakt door en voor mensen

  Nature in Flevoland
 2. Noord-Holland

  Leven met het water

  Waddensea in North-Holland
 3. Limburg

  Ode aan Moeder Maas. Ontdek hoe Limburg leeft met de Rivier.

  Boat sails in river of Limburg
 4. Visit Friesland

  Waar je je geluk vindt in het culturele landschap: van wadden tot wouden en Elfsteden verbonden door water.

  Artwork on the Zeedijk near Holwerd
 5. Hollandse Waterlinies

  200 kilometer militair erfgoed. Dé kracht van water.

  Hollandse Waterlinie - Fort Uitermeer
 6. Nationale parken

  Holland National Parks vertelt het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur.

  National Parks Delta - Kwade Hoek

Vond je dit interessant? Ontdek meer