De vintage verzamelwoede van Nederland

Elleke van Duin, donderdag 26 februari 2015 , 583 keer bekeken

13 van 16 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Wie wat bewaart, die heeft wat. Vintage is niet alleen duurzaam, het is nog authentiek ook. Karaktervol dus. Wij zijn fervente verzamelaars en dus staan de Nederlandse interieurs vol vintage curiosa of retrodesign. De een spaart serviezen, de ander antieke Mariabeelden of lampen van Deense ontwerpers uit de jaren vijftig. Door heel Nederland vind je dan ook zogenoemde vintagewinkels en retroshops. Vaak biedt de collectie een allegaartje van curiosa en nepantiek, maar soms ook is het aanbod een serieuze verzameling van authentieke interieurstukken uit voorgaande decennia, ontworpen door bekende designers.

In de gigantische loods van Neef Louis in Amsterdam-Noord kun je een hele middag rondstruinen. Een paradijs voor vintageliefhebbers, met complete inboedels uit oude kantoren, scholen of kerken. Van tevoren kun je op je tablet alvast een deel van het aanbod bekijken; de stoelen, tafels, banken en fauteuils staan overzichtelijk gerubriceerd op de site. Prijzen variëren van 5 tot 10.000 euro. Artikelen worden op verzoek in elke gewenste kleur gespoten. En in de IJ-hallen, ook in Amsterdam-Noord, gelegen bij het NDSM-terrein, wordt ieder eerste weekend van de maand de grootste vlooienmarkt van Europa gehouden. Particulieren kunnen hier een kraam huren voor de spullen die ze tegenkomen bij de opruiming van hun zolders en schuren; een walhalla voor koopjesjagers.

Veel gelikter en minder ‘toevallig bij elkaar geraapt’ is het aanbod van Industrieel Speciaalzaak Vivre in Nijmegen, gespecialiseerd in industriële en vintage meubels en lampen. Decennia Design in Tilburg is een bekend adres voor vintagemeubels en retro-accessoires uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig. Buisframestoelen, teakspiegels en kekke lampjes. Hier verkoopt men ook nieuwe interieurartikelen in retrostijl.

En als je toch al een tochtje naar het pittoreske dorpje Staphorst hebt gepland, moet je even een kijkje nemen in de showroom van Vervlogen Jaren. Dit zaakje heeft een mooie selectie aan verlichting, stoelen, tafels, keramiek en accessoires voor sympathieke prijzen. Nog een goed adresje vind ik Spoor 38, gevestigd in een voormalige zuivelfabriek in Soest. Je vindt er een fraaie mix van brocante, design en industriële meubelen. Gekke snuisterijen, serieuze Franse designlampen uit de fifties, maar ook houten vintage meubels afkomstig uit heel Europa en oude legerspullen als helmen en kisten staan hier uitgestald.

Tot slot: Spam Rotterdam heeft een melige verzameling aan seventies curiosa, maar ook designstukken, kerklampen, oude elpees, hanglampen en nostalgische asbakken. Lang leve de Nederlandse gezelligheid!

Neef Louis, Papaverweg 46-48, Amsterdam-Noord
IJ-hallen, T.T. Neveritaweg 15, Amsterdam-Noord
Decennia Design, Meelstraat 82, Tilburg
Vivre, Stationsstraat 19, Nijmegen
Vervlogen Jaren, Bugelstraat 4, Staphorst
Spoor 38, Middelwijkstraat 38, Soest
Spam, Zaagmolendrift 53, Rotterdam

Ontdek meer in de omgeving
De vintage verzamelwoede van Nederland

Keukenhof

Ontdek de Keukenhof dit voorjaar en geniet van miljoenen bollen in bloei en de prachtige paviljoens.

Lees meer