Gebouwen van Berlage

230 keer bekeken

Gebouwen van Berlage

Berlage bouwde voor 'De Nederlanden van 1845' het hoofdkantoor aan het Kerkplein in Den Haag.

Lees meer

Kantoor 'De Nederlanden van 1845'

Berlage bouwde voor 'De Nederlanden van 1845' rond 1895 twee kantoren: één in Amsterdam aan het Muntplein en het hoofdkantoor aan het Kerkplein in Den Haag. De twee gebouwen vertonen onderling veel overeenkomsten en werden in stilistisch opzicht gebouwd als de voorlopers van de Beurs.

Bakstenen muur

In het ontwerp introduceerde Berlage de bakstenen muur als vlak en bracht het decoratieve terug tot de essentiële onderdelen in natuursteen. Het gebouw werd in 1901 en 1909, eveneens naar ontwerp van Berlage, ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Behalve een kubusvorm kreeg het pand een forse toren, waardoor het idee van een Italiaans middeleeuws paleis wordt opgeroepen.

Kiosk op het Buitenhof

Voor de herinrichting van het Buitenhof ontwierp H.P. Berlage in 1924 een Kiosk. Het kleine gebouw bestaat uit een combinatie van beton en baksteen en heeft een plattegrond bestaande uit twee in elkaar geschoven achthoeken. De Kiosk wordt afgedekt door een ver overstekende betonplaat met een koepel.

'Man van het baksteen'

Berlage onderkende eerder het praktische nut van beton. Hij gebruikte de combinatie van beton met baksteen en glazen stenen ook in zijn kantoor voor de Nederlanden van 1845 aan het Kerkplein, waarvan het ontwerp uit 1921-1922 dateert.

Ontdek meer in de omgeving
Gebouwen van Berlage

Ontdek Nederland in elk seizoen

Nederland is prachtig in ieder seizoen. Ontdek de leukste vakantietips voor de lente, zomer, herfst en winter.

Lees meer