Vincent van Gogh: Portret van een man

Heather tucker, vrijdag 9 september 2016 , 128 keer bekeken

7 van 8 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

“Wat mij betreft weet ik niets zeker, maar naar de sterren kijken zet me aan het dromen.” – Vincent van Gogh

Tien: Dat is het aantal jaren waarin Vincent van Gogh zich actief op zijn carrière als schilder stortte. Als je naar alle schilderijen (en mensen) in het Van Gogh Museum in Amsterdam kijkt, zou je denken dat dat veel langer was.

Toen ik aankwam, stond er ondanks de regelmatige buien al een lange rij. Binnen probeerden stellen, gezinnen, tourgroepen en individuele bezoekers zich al slenterend door de zalen een beeld te vormen van de man achter de beroemde schilderijen, waaronder Slaapkamer in Arles, Het gele huis en Sterrennacht.

In mijn allerbeste poging om Van Gogh te leren kennen, besloot ik de audiovisuele tour te nemen. Deze is voor een klein bedrag verkrijgbaar bij de kassa. Het was een goede beslissing. Je kunt kiezen voor een rondleiding van 45 minuten waarbij je de hoogtepunten ziet of een traditionele methode, waarbij je het cijfer bij een schilderij intoetst voor informatie. Zo ontdek je een aantal belangrijke en onthullende werken van Van Gogh. En bovendien leer je de mens achter de schilder kennen.

De vastberaden man

Als het gaat om vastberadenheid, denk ik dat we allemaal wel iets kunnen leren van Van Gogh. Een van de eerste dingen die je in het museum ontdekt, is hoe Van Gogh de achterkant van zijn schilderijen gebruikte en zo materialen bespaarde. Zijn intense inspanning is ook te zien in de vele zelfportretten, vooral de kleuren die hij voor de ogen gebruikte in een poging om emotie te laten zien met behulp van kleur.

De reiziger

Van Gogh verplaatste zich vaak. Vanuit het Brabantse dorp Zundert reisde hij naar Parijs, Arles en (minder prettig) het gesticht in Saint-Rémy. En bij elke verhuizing zie je hoe zijn techniek en stijl zich ontwikkelden.

De vrager om bevestiging

Van Gogh werkte niet uitsluitend in isolatie. Hij keek op naar andere schilders en vroeg hen om feedback en goedkeuring. Hij kreeg helaas niet altijd een positieve reactie. Van Gogh sneed zijn oor af tijdens het bezoek van Paul Gauguin en Anthon van Rappard was helemaal niet enthousiast over De aardappeleters.

De familieman

Van Gogh had zelf dan wel geen gezin maar dat betekent niet dat hij geen familieman was. Theo, zijn jongere broer, speelde een belangrijke rol in zijn leven. Toen Theo een zoon kreeg, vernoemde hij hem naar Vincent en Van Gogh maakte een van de grote schilderijen met Amandelbloesem voor de pasgeborene.

Wat je leert en ziet in het Van Gogh Museum is dat Van Gogh absoluut niet de waanzinnige was zoals hij vaak in geschiedenisboeken en werken over kunstenaars wordt beschreven. Je kunt natuurlijk niet om zijn geestesziekte of het beruchte “incident met het oor” heen maar Van Gogh was feitelijk een zeer toegewijd man die graag aardig wilde worden gevonden. Wanneer je het museum uitloopt, voel je misschien niet dat je hem beter kent maar je volgt in ieder geval in zijn voetstappen om een nieuwe manier om naar de wereld te kijken, te vinden.

Ontdek meer in de omgeving
Vincent van Gogh: Portret van een man
Adres: 
Museumplein 6
1071DJ Amsterdam
Bekijk de website
Openingstijden & tickets

Keukenhof

Ontdek de Keukenhof dit voorjaar en geniet van miljoenen bollen in bloei en de prachtige paviljoens.

Lees meer