Voorjaar op Texel

Ulrike Grafberger, maandag 14 april 2014 , 478 keer bekeken

11 van 13 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De lente laat zich op Texel van zijn allermooiste kant zien. De zon schijnt hier gemiddeld vaker dan elders in het land. Door de heerlijk warme zonnestralen komen de narcissen tot bloei in uitgestrekte velden die tot de horizon reiken. Ernaast, op de sappig groene weilanden, dartelen de pasgeboren lammetjes vrolijk rond.

Maar er is nóg een reden, een heel goede reden zelfs, om in het voorjaar een bezoekje te brengen aan Texel: het culinaire aanbod wordt in de voorjaarsmaanden namelijk uitgebreid met enkele bijzondere hoogstandjes. En dus stap ik op de veerboot van Den Helder naar Texel om een paar dagen te gaan genieten van de zon en de Texelse delicatessen.

Op de boot al zie ik de eerste passagiers met een Skuumkoppe in de hand. Dit bier dankt zijn naam aan de schuimkoppen op zee en is het paradepaardje van de Texelse Bierbrouwerij. Het bij eilanders en toeristen zeer geliefde donkere tarwebier heeft zelfs voet aan de grond gekregen op het vasteland en wordt geschonken in diverse cafés in Amsterdam en Den Haag. Maar terug naar het eiland. In het voorjaar, om precies te zijn bij het begin van de lente, wordt in de Texelse Bierbrouwerij ook een heerlijke lentebock gebrouwen met de naam Springtij. Het heerlijke bier met zijn verrassende bloemige hopkarakter kan buiten op het terras of binnen in het proeflokaal van de brouwerij worden geproefd. En wie wil weten hoe Skuumkoppe, Springtij en de negen andere Texelse speciaalbieren worden gebrouwen, kan meegaan op een rondleiding door de brouwerij met proeverij.

Een ander onweerstaanbaar en typisch Texels product is de kaas van kaasboerderij Wezenspyk. Omringd door weilanden vol koeien en schapen maakt Anton Witte hier zijn boerenkaas. Grote en kleine kazen van koe-, geiten- en schapenmelk, van verschillende rijping en verfijnd met mosterdzaad, lamsoor, kruiden en hoornklaver – wie hier eenmaal van dit goudgele lekkers heeft geproefd, koopt niet zo snel meer kaas in de supermarkt.

Na al die kaas krijgen we zin in iets zoets... en dat wacht ons in Den Burg, in de Texelse Chocolaterie. Hier maken Nanne-Jan en Lia Stienstra de mooiste chocolade en bonbons – met ingrediënten die afkomstig zijn van het eiland, zoals duindoornbessen, cranberry's, aardbeien en de Texelse kruidenbitter Juttertje. Ook hier is de lente aangebroken, in de vorm van bonte, handgegoten chocoladetulpen en witte chocoladelammetjes.

Over lam gesproken... ook dat behoort natuurlijk tot de culinaire specialiteiten van het eiland. Wie er geen moeite mee heeft dat het vlees op zijn bord afkomstig is van zo'n lief lammetje, kan zich op het eiland te goed doen aan uitstekend lamsvlees. Let wel op de toevoeging 'Texels lam'.

Trek gekregen? Hier vind je de Texelse voorjaarsdelicatessen:

  • Texelse Bierbrouwerij, Schilderweg 214-B, Oudeschild
  • Kaasboerderij Wezenspyk, Hoornderweg 29, Den Burg
  • Texelse Chocolaterie, Spinbaan 1a, Den Burg
Ontdek meer in de omgeving
Voorjaar op Texel

Keukenhof

Ontdek de Keukenhof dit voorjaar en geniet van miljoenen bollen in bloei en de prachtige paviljoens.

Lees meer