© VisitBrabant
Categorie:BIT article

Bergen op Zoom

Ontdek Bergen op Zoom, gelegen op de Brabantse Wal en geniet van talloze eeuwenoude monumenten, lekkere restaurants en leuke winkelstraatjes.

  • Bezoek het oudste monument, de Lievevrouwepoort, en leer meer over de historie.
  • Voel je Markies en Markiezin in museum Het Markiezenhof.
  • Ga lekker uit eten op het 15e-eeuwse Markiezenhof.

Monumentaal mooi!

Bergen op Zoom in het Brabantse land kreeg al rond 1200 stadsrechten en is sindsdien gegroeid tot een prachtige, historische stad met maar liefst 800 monumenten, waarvan er 200 op de rijksmonumentenlijst staan. Daarnaast biedt Bergen op Zoom volop gezelligheid, winkelstraatjes en lekkere restaurants. Een bezoekje zeker waard dus!

Wat kunt u doen in Bergen op Zoom?

In het compacte centrum van Bergen op Zoom, met de vele middeleeuwse straatjes en pleintjes, kunt u uren ronddwalen. Het oudste monument is de Lievevrouwepoort (of Gevangenpoort); het maakt deel uit van de vestingmuren rond de stad die later dienst deden als gevangenis.

Maar er zijn meer mooie monumenten te zien rond de Grote Markt. Bijvoorbeeld de Sint Gertrudiskerk; een oorspronkelijk vrij eenvoudige kerk, die tot het einde van de vijftiende eeuw geregeld is uitgebreid en verfraaid. De toren wordt de ‘Peperbus’ genoemd en ook het monumentale stadhuis en ‘Schouwburg de Maagd’ zijn indrukwekkende bouwwerken in het oude centrum.

Wilt u het vestingverleden van de stad zien, dan is een bezoek aan de Ravelijn Op den Zoom een aanrader. Deze ondergrondse gangen, of kazematten, vormen de laatste overblijfselen van de vermaarde Bergse vesting, gebouwd door Menno van Coehoorn.

Naast de prachtige monumenten kunt u ook goed shoppen in Bergen op Zoom. De winkelstraten Fortuinstraat, Kremerstraat en de Kortemeestraat bestaan vrijwel volledig uit lokale winkeliers. De WinkelAcht is het winkelgebied dat loopt van ’t Vierkantje naar de Parade.

Waar kunt u lekker eten in Bergen op Zoom?

Bergen op Zoom is een typisch Brabantse stad met alle gezelligheid die daarbij hoort. Er zijn dan ook volop leuke restaurants voor ieders smaak en voor elk budget. Wilt u wat exclusiever eten dan is ‘Hemingway’ in Hotel De Draak (adres: Grote Markt 36/38) een aanrader. U eet er in een prachtige omgeving klassieke gerechten met een Frans tintje. Ook bijzonder is Le Bouleau (adres: Bemmelenberg 16), waar u heerlijk kunt dineren maar ook van een high tea kunt genieten. Wilt u eten op een heel bijzonder plekje, dan is La Pucelle (adres: Hofstraat 2) de plek voor u. Hier eet u heerlijke, lokale producten aan een van de monumentale binnenplaatsen van het 15e eeuwse stadspaleis Het Markiezenhof. Heel bijzonder!

Bereikbaarheid en parkeren in Bergen op Zoom

Bergen op Zoom ligt op zo’n twee uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Bergen op Zoom goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. In het centrumgebied van Bergen op Zoom geldt betaald parkeren op maandag t/m zaterdag van 9.00-21.00 uur. Goedkoop parkeren kan bij het NS-station van Bergen op Zoom.

Wist je dat?

De naam van de plaats Bergen op Zoom is terug te vinden op de Arc de Triomphe in Parijs als zijnde een van de veroverde steden.

Meer in de omgeving

Bent u in Bergen op Zoom en heeft u de tijd, dan is een bezoek aan de heerlijke provincie Zeeland zeker de moeite waard. Hier kunt u genieten van eindeloze stranden, oude badplaatsen en vooral veel culinaire specialiteiten. Daarnaast is ook Breda met de Brabantse gezelligheid en het fraaie historische centrum een uitje dat u niet wilt missen.

Tip van de redactie:

Bent u in mei/juni in Bergen op Zoom? Geniet dan van de 3 A’s: asperges, aardbeien en ansjovis. Bezoek ook het culinaire festival ProefMei in Bergen op Zoom en de Brabantse Wal. Proef, geniet en beleef de Brabantse Wal. Informeer vooraf naar de data van het festival!

Tip van de redactie

Breda is een heerlijke winkelstad vol leuke winkels, toffe boetieks en hippe lunchrooms. Lees meer
Categorie: Lezen

Shoppen in Breda

Vond je dit interessant? Ontdek meer