© Robin Benzrihem
Categorie:Amsterdam

Amsterdam Zuid

Het zuiden van Amsterdam omvat de wijken Oud Zuid, De Pijp en Zuidoost en is een bruisend gebied dat het kunstzinnige hart van de stad vertegenwoordigt. Hier vindt u iconische musea, muziekzalen van wereldklasse, luxe winkels en innovatieve restaurants. In Amsterdam Zuid is zoveel te zien en te doen (en te eten en te drinken) dat u er zeker nog eens wilt terugkomen.  

  • Bezoek de musea en muziekzalen in het kunstzinnige hart van Amsterdam.
  • Er zijn talloze cafés, restaurants en eetgelegenheden te vinden.
  • Geniet van popsterren of juich het voetbalelftal van Ajax toe in Zuidoost.

Typisch Amsterdam Zuid

In deze fascinerende buurt vermengt de geschiedenis zich met hedendaagse cultuur. Een groot deel van de culturele attracties van Amsterdam zijn geconcentreerd in het zuiden. Hier vindt u ook fantastische winkels en eetgelegenheden. Tijdens een dag in Amsterdam Zuid kunt u de kunstwerken uit de Nederlandse Gouden Eeuw bewonderen, meezingen met de grootste popsterren ter wereld en genieten van de nieuwste trends op het gebied van eten en drinken.

Attracties in Amsterdam Zuid

Het wereldberoemde Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Moco Museum zijn te vinden rond het toepasselijk genaamde Museumplein in Oud Zuid: een grasgroen plein waar talloze bezoekers plaatjes schieten. Tegenover de musea ligt het Koninklijk Concertgebouw, een prestigieus centrum voor klassieke muziek waar men elke woensdag kan genieten van een lunchconcert. Het nabijgelegen Vondelpark is een stadsoase van tuinen en groen waar de lokale bevolking graag wandelt en fietst. In het park liggen verscheidene cafés verscholen en in de zomer worden in het Openluchttheater gratis optredens in de buitenlucht georganiseerd.

Zowel in Oud Zuid en De Pijp is het goed shoppen. In de P.C. Hooftstraat in Oud Zuid draait het allemaal om luxe designermerken, terwijl De Pijp bekendstaat om zijn onafhankelijke boetiekjes, conceptstores en natuurlijk de Albert Cuypmarkt, waar talloze kramen streekproducten, bloemen, kleding en verzamelobjecten aanbieden. Om de hoek ligt de Heineken Experience in de historische brouwerij. Doe een rondleiding, leer meer over het brouwproces en proef de verschillende bieren.

Richting het zuidoosten ligt Amsterdam Zuidoost, waar veel entertainment te vinden is. In AFAS Live (de voormalige Heineken Musical Hall) en het Ziggo Dome daarnaast treden regelmatig bekende musici en artiesten op. De volle agenda met concerten, dansfeesten en festivals trekt publiek vanuit heel Nederland. Fans juichen het voetbalelftal van Ajax toe in de Amsterdam ArenA, een fantastische attractie waar u speciale trainingen kunt zien en tijdens een rondleiding exclusieve delen van het stadion kunt bekijken.

Eten in Amsterdam Zuid

Zuid kan worden beschreven als een van de culinaire hoogtepunten van Amsterdam omdat u kunt kiezen uit alle nationale keukens die u maar kunt bedenken. In het prachtige Oud Zuid wordt de artistieke creativiteit waarom de wijk bekendstaat ook toegepast op het eten. Michelinrestaurants, zoals RIJKS® *, Ron Gastrobar *, en luxe cocktailbars liggen verspreid door de lommerrijke straten. Als u een grotere verscheidenheid zoekt, vindt u in De Pijp een eindeloze keuze, van de klassieke Nederlandse keuken tot dimsum, Mexicaanse streetfood, Surinaams en gerechten uit het Midden-Oosten. Steeds meer restaurants houden ook rekening met vegetarische, veganistische en gezonde eters, waarbij de nadruk ligt op lokale productie, scharrelvlees en duurzame ingrediënten, zoals bij SLA en Sir Hummus. Een reeks stijlvolle cafés waar brunch en de beste koffie in de stad worden geserveerd, zoals Little Collins, Bakers & Roasters en Coffee & Coconuts, garandeert dat deze wijk in het weekend net zo drukbezocht is als doordeweeks.

Overnachten in Amsterdam Zuid

Amsterdam Zuid beschikt over talloze accommodatiemogelijkheden en door te overnachten in deze wijk, bent u altijd dicht bij de attracties. Van betaalbare hotels en B&B’s tot adembenemende luxe, zoals in het Conservatorium Hotel: hier vindt u een optie voor elke portemonnee. Amsterdam is ook wereldleider op het gebied van duurzaamheidsinitiatieven. Het Conscious Hotel Museumplein is lief voor de planeet en toch heel comfortabel dankzij de waterbesparende douchekoppen, het biologische ontbijt en het meubilair van duurzaam hout. Citizen M is een budgethotel met de flair van een boutiquehotel, dat ooit begon in Amsterdam en inmiddels in vele hoofdsteden over de hele wereld is te vinden.

Tip van de redactie

Geniet van een cocktail in een van de meest luxe bars in Amsterdam, zoals de Tunes bar in het Conservatorium Hotel of 23rd Bar in Hotel Okura, waar de mixologen op de 23e verdieping uw favoriete drankje bereiden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer