© Koen Smilde Photography via I amsterdam

Bierbrouwen is een eeuwenoude traditie in Nederland, die begon in Middeleeuwse kloosters waar de monniken hun brouwrecepten en -methoden vervolmaakten. Tegenwoordig zijn er in Amsterdam talloze aan bier gerelateerde activiteiten en locaties. Ga op rondleiding door een voormalige Heinekenbrouwerij, waar u alles leert over een van de meest beroemde Nederlandse exportproducten, of ga op verkenningstocht langs de goedlopende kleine brouwerijen in Amsterdam. Er is zelfs een brouwerij in een windmolen! En vergeet niet van een klein maar verfrissend glas bier te genieten in een van de talloze gezellige cafés aan de Amsterdamse grachten.

  • Ontdek de Nederlandse biercultuur.
  • Leer meer over de geschiedenis van Heineken, het beroemdste exportproduct van Nederland.
  • Bezoek een lokale brouwerij in een windmolen.

De Amsterdamse biercultuur

We overdrijven niet als we zeggen dat Nederland een land van bierdrinkers is. Wandel op een zomeravond langs een Amsterdamse gracht en u loopt langs talloze kleine cafeetjes waar mensen genieten van hun vaasje, een kwart liter bier. Bierbrouwen is een eeuwenoude traditie in Nederland, die in de Middeleeuwen begon in de kloosters en uitgroeide tot bekende merken als Heineken, Amstel en Grolsch. De Nederlanders hebben zelfs hun eigen versie van craftbier. Speciaalbier wordt vaak geserveerd in een flesje en is meestal veel sterker, zowel qua smaak als qua alcoholgehalte, dan standaardbier. Er zijn ook meer Anglo-Amerikaanse craftbieren te vinden, zoals American Pale Ale.

Bezoek beroemde brouwerijen in Amsterdam

Het meest beroemde bier uit Nederland is ongetwijfeld Heineken en de Heineken Experience haalt alles uit de kast om het internationale bezoekers naar de zin te maken. Deze museumervaring is gevestigd in de eerste Heinekenbrouwerij, die werd gebouwd in de Amsterdamse wijk De Pijp, en biedt een interactieve ontdekkingstocht waar bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van het merk en het brouwproces. Natuurlijk kunt u het bier ook proeven. Als u de voorkeur geeft aan een meer kleinschalige ervaring, kiest u voor een bezoek aan Brouwerij ’t IJ aan de oostkant van het centrum. Deze brouwerij produceert verschillende bieren die heel geliefd zijn in Nederland. Bovendien is het bedrijf gevestigd in een oude windmolen. U kunt een rondleiding doen bij Brouwerij ’t IJ, maar u kunt ook gewoon de bieren proeven in de gezellige bar of op het ruime terras.

Onafhankelijke craftbrouwerijen

De internationale revolutie op het gebied van craftbier is niet voorbijgegaan aan Amsterdam. Zo kunt u Oedipus Brewing bezoeken. In deze kunstzinnige industriële ruimte ten noorden van het IJ geniet u van live muziek en een aantal heerlijke bieren. Butcher’s Tears is een hippe maar toegewijde craftbrouwerij in het zuiden van de stad. Een andere mooie brouwerij is De Prael, een sociale onderneming die heerlijk biologisch bier serveert in een gezellige, ontspannen omgeving. Ook hier kunt u een rondleiding of proeverij bijwonen. Op de twee locaties van de populaire Brouwerij Troost worden naast bier ook hartige gerechten geserveerd, zoals hamburgers.

Let op: voor rondleidingen door brouwerijen moet u meestal ouder dan 18 jaar zijn.

Amsterdam telt talloze kleine brouwerijen waar met veel liefde en vakmanschap speciaalbieren worden gebrouwen. Kijk voor een overzicht op het blog over brouwerijen van Iamsterdam.

Meer verleidingen voor uw smaakpapillen

We raden altijd aan genoeg te eten bij uw Amsterdamse bier. Nederlandse barsnacks zijn vaak gefrituurd en altijd heerlijk. Later op de dag kunt u genieten van traditionele Nederlandse gerechten tijdens het diner. Dat legt een bodem in uw maag voor een cafétocht langs de meest sfeervolle, beroemde of beruchte cafés in Amsterdam. En als u al genoeg bier hebt gehad, kunt u altijd voor een van de ‘beste-uit-twee-werelden’ culinaire concepten kiezen, waar bijvoorbeeld mosselen en gin of hotdogs en champagne worden gecombineerd.

Vond je dit interessant? Ontdek meer