© Alex Tihonovs via Shutterstock
Categorie:Praktische informatie

Coffeeshops in Nederland: onze gids

De coffeeshop moet niet verward worden met het tentje waar je je latte of cappuccino bestelt: in Nederland is een ‘coffeeshop’ een café waar wiet en hasj wordt verkocht. Maar sommige coffeeshops schenken ook koffie! De coffeeshop is een onderdeel van de ontspannen houding van Nederlanders tegenover softdrugs. Coffeeshops moeten wel voldoen aan strenge wettelijke eisen, en er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je er een bezoekt. 

  • Leer het Nederlandse drugsbeleid kennen
  • Wat je wel en niet moet doen wanneer je een coffeeshop bezoekt
  • Check de lokale regels voor je eigen veiligheid

Een progressieve aanpak

De progressieve Nederlandse houding tegenover cannabis is algemeen bekend. Je kunt kleine hoeveelheden wiet en hasj kopen en ter plaatse roken in speciale cannabiscafés die ‘coffeeshops’ worden genoemd. Het Nederlandse drugsbeleid heeft als doel drugsgebruik beheersbaar, transparant en buiten de criminaliteit te houden. Nederlandse wetgevers staan bekend om hun pragmatische aanpak, en veel mensen zien het coffeeshopbeleid als een manier om middelen vrij te maken waarmee de politie zich kan concentreren op harddrugs en zware criminaliteit.

Drugs in Nederland: wat is toegestaan

Hoewel drugs - inclusief cannabis - illegaal zijn volgens de Nederlandse Opiumwet, betekent het zogeheten gedoogbeleid dat deze wet niet wordt gehandhaafd wanneer men zich aan bepaalde regels houdt. Klanten van coffeeshops moeten tenminste 18 jaar oud zijn, er is een limiet van vijf gram per persoon per dag, en coffeeshops mogen geen alcohol verkopen, moeten een geldige vergunning hebben en mogen niet meer dan 500 gram op voorraad hebben. Elke gemeente kan op haar eigen grondgebied de verkoop van softdrugs beperken met aanvullende regels. Door het Amsterdamse beleid is het aantal coffeeshops en de straathandel daar de laatste jaren afgenomen. Goed om te weten: coffeeshops verkopen alleen cannabisproducten, terwijl smartshops legaal psychedelische truffels verkopen (maar geen paddo’s – die zijn verboden).

Als je je afvraagt waar de naam ‘coffeeshop’ vandaan komt: die is ontstaan tijdens de min of meer geheime drugshandel in cafés in het begin van de jaren 70. De coffeeshop Mellow Yellow in Amsterdam (gesloten in 2017) was de eerste coffeeshop die in 1972 een vergunning kreeg van de gemeente.

Coffeeshops: de regels voor toeristen

Sinds 2013 zijn er maatregelen ingegaan om het gebruik van coffeeshops te beperken tot inwoners van Nederland. Dit betekent dat klanten moeten kunnen aantonen dat ze officieel staan ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Daarnaast gelden er ook enkele andere belangrijke regels bij het bezoeken van een coffeeshop. Je mag er maximaal vijf gram wiet of hasj per dag kopen, je kunt er geen alcohol krijgen en je moet een ID kunnen tonen om je leeftijd te verifiëren. De meeste coffeeshops verkopen wel niet-alcoholische dranken.

Het is verder in Nederland verboden om in horecagelegenheden tabak te roken, dus is het niet toegestaan om in de coffeeshop een combinatie van tabak en cannabis te roken. Zorg daarnaast altijd voor je eigen veiligheid: koop alleen bij betrouwbare coffeeshops (niet van straathandelaren) en rijd niet onder invloed van drugs.

Vond je dit interessant? Ontdek meer