© Unsplash
Categorie:Amsterdam

De smalste huizen in Amsterdam

In een stad die bekend staat om zijn prachtige architectuur behoren de smalle panden aan de Amsterdamse kanalen tot de meest gedenkwaardige. Drie van deze huizen vallen op: het zijn de smalste huizen van allemaal. Met een gevel van iets meer dan 2 meter breed kunnen de bewoners bijna beide muren aanraken als ze hun armen strekken.

  • Beklim de smalle trap om de minikamertjes van het smalste huis in Amsterdam te bekijken.
  • Vergelijk het breedste huis in Amsterdam met een van de smalste panden aan de Kloveniersburgwal.
  • Loop op de Wallen door het smalste straatje.

De opvallend smalle huizen van Amsterdam

De oudste huizen in Amsterdam behoren met hun opvallende trapgevels tot het nationaal erfgoed. Veel van deze prachtige architectonische schatten liggen rond de Grachtengordel en dateren uit de Gouden Eeuw, toen de gebouwenbelasting werd berekend op basis van de gevelbreedte van een pand. Er is nog steeds discussie over welke panden de smalste huizen zijn in Amsterdam en misschien wel ter wereld, maar de meeste opvallende exemplaren liggen aan de Singel 7, Oude Hoogstraat 22 en Kloveniersburgwal 26.

Wring u in het smalste huisje in Amsterdam

Het huis dat meestal het smalste huis in Amsterdam wordt genoemd, werd rond 1600 opgetrokken in de Oude Hoogstraat. Het is maar 2,02 meter breed en 5 meter diep en heeft een kleine kamer op elke verdieping. De bewoners kunnen het niet gemakkelijk hebben gehad. Inmiddels is het huis toegankelijk voor het publiek als het “kleinste theehuis in Amsterdam”. Op de begane grond zit een winkeltje waar u losse thee en gebak kunt kopen. Op de eerste verdieping worden ontbijt en high tea geserveerd aan heel kleine groepen gasten. U moet dus wel reserveren. Aan de muren hangen foto’s en illustraties die een idee geven van vroegere tijden.

Bewonder het huis met de smalste gevel

De structuur van het huis aan de Singel 7 is uniek want de gevel is net iets breder dan 1 meter. Het staat tussen twee veel grotere huizen. Een bijzondere foto als u ervoor gaat staan met uitgestrekte armen! Dit is slechts de achterkant van het huis; de voorkant is aanzienlijk breder.

Vergelijk het breedste huis in Amsterdam met een van de smalste huizen

Het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal 29 is het breedste huis van Amsterdam, dat tussen 1660 en 1662 werd gebouwd voor de gebroeders Lodewijk en Hendrick Trip. In deze paleisachtige ruimte was zelfs het Rijksmuseum gevestigd tussen 1816 en 1885, voordat het naar de huidige locatie aan het Museumplein verhuisde. De indrukwekkende neoklassieke architectuur wordt weerspiegeld door een bijzonder smal huis aan de overkant. Naar verluidt lieten de broers het tweede huis bouwen voor hun koetsier nadat deze opmerkte dat hij al heel blij zou zijn met een huis zo breed als de voordeur van zijn meesters.

In de buurt

De Trompettersteeg is een ander bijzonder voorbeeld van smalle stedelijke ruimten. Dit smalle straatje aan de Wallen is slechts een meter breed maar zit het hele jaar vol bezoekers en groepen. In het stadscentrum van Amsterdam zijn nog veel meer interessante gebouwen te zien. Ze hebben soms grote tuinen, terrassen en koetshuizen die niet vanaf de straat te zien zijn. Tijdens de Open Monumentendag die jaarlijks in september worden gehouden, kunt u een aantal van deze monumenten, villa’s en privéresidenties die normaal gesloten zijn voor het publiek, bezoeken.

Vond je dit interessant? Ontdek meer