© ARCHIMAGE, Meike Hansen via I amsterdam Media Library

Micropia is het eerste museum ter wereld dat is gewijd aan microscopisch klein leven. Microben zijn overal om ons heen maar de meeste ervan, zoals bacteriën en virussen, worden doorgaans geassocieerd met narigheid en ziekte. Daarom wil Micropia micro-organismen vooral een meer positieve reputatie bezorgen, waaronder hun rol in het dagelijks leven en hoe ze kunnen worden ingezet om onze toekomst te verbeteren. Dit moderne museum is perfect voor mensen met een onderzoekende, wetenschappelijke geest en vormt een leuke inleiding tot dit fascinerende onderwerp voor kinderen in Amsterdam (en hun ouders).

  • Bezoek Micropia om een positief beeld te krijgen van microben dat zelfs de meest bacterievrezende persoon zal overhalen.
  • In 2016 kreeg Micropia een DASA Award voor het meest innovatieve museum van de European Museum Academy.
  • Boek een combinatieticket voor Micropia en Dierenpark Artis en geniet met hoge korting van beide attracties.
Adres:
Plantage Kerklaan 38-40
1018CZ Amsterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Leer alles over microben in Micropia

Het is gepast dat Micropia, het allereerste museum ter wereld dat is gewijd aan microben, werd geopend in Amsterdam. Tenslotte was het de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek, de grondlegger van de microbiologie, die hier in 1674 als eerste micro-organismen ontdekte. Micropia ligt naast Dierenpark Artis en werd in 2014 geopend met als doel het kennisgat tussen wetenschappers en het grote publiek te dichten. Zo inspireert het museum jong en oud door de positieve relaties tussen henzelf en microben zichtbaar te maken. Zelfs als je smetvrees hebt, leer je hier van microben te houden. Zo kan elke bezoeker, van kinderen zonder enige kennis over microben tot de grootste experts, hier precies vinden wat ze willen. Na een bezoek aan Micropia zie je de wereld om je heen en jezelf in een ander licht.

Ontdek biotechnologie in het dagelijks leven

Bezoek de rijke collectie aan tentoonstellingen van Micropia en de interactieve elementen om de groeiende rol van biotechnologie in het dagelijks leven te ontdekken, van medicijnen tot eten en drinken. Zie hoe nomaden duizenden jaren geleden al gebruik maakten van enzymen om kaas te maken en hoe bacteriën de ultieme hergebruikers zijn. U kunt zelfs uw eigen lichaam scannen om uw eigen trouwe microben van top tot teen te ontdekken. Er valt veel te leren over uw lichaam en de wereld om u heen in Micropia. Daarom kreeg het museum in 2016 de prestigieuze DASA Award voor het meest innovatieve museum van de European Museum Academy.

Een modern museum in een historische wijk

Micropia is gevestigd in de Ledenlokalen, een iconisch Amsterdams monument naast Dierenpark Artis in de groene, ruimtelijke Plantagebuurt. Het pand dateert uit 1870 en werd prachtig gerenoveerd voor de opening van Micropia, waardoor het de perfecte locatie is voor zo’n modern museum. Voor het museum ligt het Artisplein, een fijn openbaar plein waar mensen samenkomen, genieten van een kop koffie of een snack op het terras, en van Artis naar Micropia en weer terug lopen.

In de buurt

Andere belangrijke Amsterdamse attracties in deze buurt zijn musea als het Hermitage, het Joods Historisch Museum, het Tropenmuseum en het Scheepvaartmuseum, en Koninklijk Theater Carré en de Hortus Botanicus liggen om de hoek.

Zie meer en bespaar geld

Kies voor een speciaal combinatiekaartje om Dierenpark Artis te bezoeken in combinatie met Micropia. Zo ziet u het grootste en het kleinste uit de natuurlijke wereld!

Micropia is toegankelijk voor rolstoelen. Het museum heeft een toilet en lift voor mindervalide bezoekers.

Tip: Maak uw beeld van de natuurlijke wereld compleet met een bezoek aan Dierenpark Artis, dat vlak naast Micropia ligt. Koop een combinatiekaartje voor beide attracties om aanzienlijk op de toegangsprijs te besparen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer