Het Woonbootmuseum

326 keer bekeken

Het Woonbootmuseum

Het Woonbootmuseum

Lees meer

Het Woonbootmuseum in Amsterdam is opgericht toen een bewoner merkte hoe nieuwsgierig mensen waren naar zijn woonboot.

  • Bekijk het leven aan boord van een woonboot.
  • Rondleiding in vele talen.

In 1997 richtte Vincent van Loon het Woonbootmuseum op in de Hendrika Maria, een vrachtschip uit 1914. Hij verbouwde het schip tot woonboot in de zestiger jaren. De woonboot is nog steeds ingericht alsof hij nog wordt bewoond. Bezoekers krijgen zo een realistische indruk van het leven op een woonboot. Vragen als “Waar haal je stroom en schoon water vandaan?” en “Is het niet koud?” worden beantwoord.

Drijvend cultureel erfgoed

Geïnteresseerden kunnen de woonboot, die dicht bij het Anne Frank Huis is aangemeerd. In tegenstelling tot in veel musea mogen er aan boord foto’s worden genomen. Bovendien is er een kinderspeelplek. U kunt zelf door de woonboot lopen met behulp van de brochure, die in vele talen beschikbaar is. Haal koffie, thee of fris in de Hollandse zitkamer in vijftiger-jarenstijl en een souvenir in de museumwinkel op weg naar buiten.

Dit is een geweldige kans om te zien hoe de Hollanders leven. Niet alleen op een woonboot maar in het algemeen want de inrichting en sfeer zijn typisch Nederlands. Wat dit precies betekent, is moeilijk te omschrijven. Alleen ingewijde bezoekers kunnen dat begrijpen.

Bezoekers van over de hele wereld

De toegang is heel goedkoop: slechts €4,50 per persoon of gratis met de Amsterdam Stadspas. De boot is het hele jaar geopend en het is een geweldige manier om een uur of twee door te brengen. De openingstijden zijn 10.00 tot 17.00 uur van dinsdag t/m zondag . In de zomermaanden is het woonbootmuseurm zeven dagen per week open.

Slapen op een woonboot? 

Ontdek meer in de omgeving
Het Woonbootmuseum
Adres: 
Prinsengracht 296K
1016HW Amsterdam
Bekijk de website
Bekijk de website