Hollanders van de Gouden Eeuw - Holland.com
Musea in Amsterdam

Hollanders van de Gouden Eeuw

Adres:
Amstel 51
1018EJ Amsterdam

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn te zien in de Hermitage Amsterdam.

  • Unieke samenwerking tussen 3 grote Amsterdamse musea.
  • Bekijk ruim 30 grote meesterwerken van beroemde schilders uit de Gouden Eeuw.
  • Maak kennis met de Nederlandse burgerij uit de 17de en de 18de eeuw.

Groepsmentaliteit

Deze verzameling van groepsportretten is uniek in de wereld en toont het voor Nederland typerende burgerschap uit die periode. Bijzonder is dat, in tegenstelling tot omliggende landen, in Nederland niet alleen edelen en geestelijken werden geportretteerd, maar ook de burgerij. Deze groepsportretten van ‘gewone mensen’ geven aan hoe belangrijk die typische Nederlandse groepsmentaliteit altijd al is geweest.

Unieke collectie

Rembrandts ‘Anatomische Les van Dr. Deijman’ en schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele voorbeelden van topstukken die in de Portrait Gallery of the Golden Age te zien. Deze ‘klasgenoten van de Nachtwacht’ uit de collectie van het Rijksmuseum en Amsterdam Museum worden door hun enorme omvang zelden tentoongesteld, en al helemaal niet tegelijkertijd. Nu, in het schitterende 17e-eeuwse gebouw van de Hermitage Amsterdam, kunt u ze in volle glorie bekijken.

Vond je dit interessant? Ontdek meer