Alternatieve winkelstraten, musea en nachtleven in Nederland - Holland.com
Foto: © Utrecht Marketing
Amsterdam

Ontdek bijzonder Nederland buiten Amsterdam

Een van de grote voordelen van Nederland is de grootte van het land: compact genoeg om gemakkelijk meerdere charmante steden te bezoeken met elk hun eigen aantrekkingskracht. Met deze tips ontdekt u heel Nederland, van prachtige grachten tot fascinerende musea of hippe plekken om te winkelen en het nachtleven te proeven, voor een alternatieve blik op dit altijd verrassende land.

  • Ontdek de prachtige grachten en bezoek indrukwekkende musea.
  • Shop ’til you drop met deze trendy winkeltips.
  • Geniet van het nachtleven op deze toplocaties.

Verken de Nederlandse grachten

Een van de mooiste manieren om Nederland te zien is vanaf het water terwijl u door de iconische grachten vaart en geniet van het schilderachtige uitzicht. De wereldberoemde grachtengordel van Amsterdam is UNESCO Werelderfgoed maar veel andere Nederlandse steden en dorpen hebben hun eigen bijzondere waterwegen. Deze kunt u bezoeken of bevaren zonder de mensenmassa’s die u in Amsterdam soms tegenkomt. De Oudegracht in Utrecht is bijvoorbeeld een twee kilometer lange gracht die ooit als werf dienstdeed en nu door bomen wordt omringd. In veel voormalige werfkelders huizen tegenwoordig restaurants en cafés, dus de perfecte locatie voor een hapje en een drankje is zo gevonden. Geniet onderweg van de prachtige gevels van de historische grachtenpanden.

In Leiden lopen twee zijtakken van de Oude Rijn door de stad. Ze komen samen in het stadscentrum. Naast talloze kleine grachten en kaden waarlangs oude bomen staan, zijn de prachtige bruggen, tuinen en parken aan de Leidse grachten ook altijd betoverend.

De bijzondere Middeleeuwse charme van Haarlem is duidelijk aanwezig op de mooie waterwegen en bruisende pleinen. Geniet van een bijzondere rondvaart met een high tea of een romantische candlelight cruise, of vaar over de rivier de Spaarne om andere gebieden te verkennen, bijvoorbeeld Spaarndam of Mooie Nel en de Molenplas.

Bewonder de Oude Meesters

Omdat het 350 jaar geleden is dat de beroemde schilder overleed, is 2019 uitgeroepen tot Rembrandtjaar. Door het hele land kunt u bijzondere tentoonstellingen bezoeken waar het beste werk van Rembrandt en zijn tijdgenoten uit de Gouden Eeuw te zien zal zijn. In Den Haag, dat net zo bijzondere kunstcollecties bezit als Amsterdam, vindt u veel beroemde musea, van het Mauritshuis tot het door Berlage ontworpen Kunstmuseum. Daarnaast zijn er musea gespecialiseerd in fotografie, communicatie en beeldhouwkunst. In Den Haag kunt u een aantal topwerken bewonderen, waaronder het ‘Meisje met de parel’ en belangrijke werken van Mondriaan.

Iets verder naar het zuiden ligt het mooie Delft met zijn prachtige grachten, dat goed te voet is te verkennen. Vermeer woonde in Delft en in het Vermeer Centrum hangen reproducties van alle schilderijen van de ‘meester van het licht’. In het Rembrandtjaar wordt er in de Prinsenhof, een voormalig klooster van waaruit Willem van Oranje het verzet tegen de Spaanse bezetting leidde, een tentoonstelling gewijd aan Pieter de Hooch, een van de grootste meesters uit het Delft van de Gouden Eeuw. Verder naar het zuiden, in Dordrecht, presenteert het Dordrechts Museum een tentoonstelling over kunst en het Calvinisme van de 17e tot het begin van de 20e eeuw met werk van Rembrandt, Ferdinand Bol, Van Gogh, Mondriaan en Theo van Doesburg.

Shop ’til you drop

Nederland is het perfecte land als u eens uitgebreid wilt winkelen. In het centrum van Amsterdam vindt u alles van luxe warenhuizen en grote modemerken tot een duizelingwekkende hoeveelheid kleine winkeltjes in de Negen Straatjes. Maar ook in de rest van het land kunt u een geweldige winkelervaring beleven. Maastricht heeft bijvoorbeeld prachtige karakteristieke winkelstraten. Of u nu op zoek bent naar mode of antiek en kunst, u vindt het hier naast een uitgebreid aanbod aan cafés, bars en restaurants. In ’s-Hertogenbosch (Den Bosch) draait het allemaal om concept stores en mooie boetiekjes in het historische stadscentrum, maar kunnen we ook te midden van de stijlvolle elegantie een rommelige Bossche Bol van harte aanbevelen. Snuffelt u liever rond op zoek naar een koopje? Fashionista’s met een kleiner budget kunnen hun hart op halen in een van de fashion outlets. In Batavia Stad, een spectaculair modecentrum in Lelystad, vindt u wel 250 internationale modemerken. Meer dan 100 winkels bieden in de Design Outlet in Roermond fikse kortingen.

Verken het nachtleven in Nederland

U heeft genoten van alle grachten, musea en winkels, nu is het tijd om het nachtleven te verkennen. Rotterdam biedt een groot aantal mogelijkheden, van de drukke Witte de Withstraat tot exclusieve rooftop bars en underground clubs. Het noordelijker gelegen Groningen biedt evenveel verscheidenheid met de bruisende energie die u alleen in een studentenstad kunt vinden. Hier kunt u de hele nacht opblijven, bijvoorbeeld in de vele bars en clubs rond de Grote Markt en Poelestraat. In Rotterdam en Groningen wordt ook het hele jaar door een groot aantal culturele festivals gehouden. Het Rotterdam Unlimited Summer Carnival is bijvoorbeeld net zo groot, kleurrijk en sfeervol als Pride Amsterdam, terwijl het jaarlijkse Eurosonic Noorderslag in Groningen een van de belangrijkste live muziekevenementen is in Europa, zich kan meten met het Amsterdam Dance Event.

Vond je dit interessant? Ontdek meer