Foto: © S. Borisov via Shutterstock
Amsterdam

De Rosse Buurt in Amsterdam

Het is misschien wel de meest bezochte buurt van Amsterdam: De Wallen, ook wel de Rosse Buurt genoemd. Het gebied rond de Oudezijds Achterburgwal staat bijna geheel in het teken van entertainment voor volwassenen. U kunt het zo gek niet bedenken op dit gebied, of het is hier te vinden.

  • Bezoek het Prostitutie Museum en leer meer over het oudste beroep ter wereld.
  • Bewonder ook een aantal bijzondere monumentale gebouwen in deze buurt.
  • De buurt is veilig, maar houdt u wel aan een aantal gedragsregels.

Een kleine geschiedenis over de Rosse Buurt

Prostitutie in Amsterdam is bijna net zou oud als de stad zelf. Al in de 15e eeuw en mogelijk eerder kwamen de eerste dames van plezier om in de haven van Amsterdam hun geld te verdienen. De Rosse Buurt is nog altijd gelegen in de oudste gedeelte van de stad. Aanvankelijk tippelden de vrouwen op straat. In de jaren ’60 verbood de politie om vanuit portieken klanten te werven. Achter het raam zitten werd gedoogd mits zij de gordijnen op een kier hielden. Door een rode lamp te branden, werd door de kier duidelijk dat mannen hier terecht konden voor een prostituee. Tegenwoordig mogen de gordijnen open, maar de rode lampen zijn nog altijd aanwezig. Bezoek deze buurt dan ook vooral in de avonduren. De Wallen komen dan het meest tot leven en de rode lichten zijn goed zichtbaar.

Meer te doen op de Wallen

Tijdens een bezoek aan de Wallen kunt u meer beleven dan langs de ramen van de prostituees lopen. U vindt hier het Prostitutie Museum waar u van alles te weten komt over dit beroep. U leert meer over de geschiedenis, maar ook heeft u de kans om even zelf achter het raam te staan. Foto’s maken mag, maar u hoeft natuurlijk niet zelf klanten te ontvangen.

Wilt u meer weten over het gebruik van cannabis? Breng dat een bezoek aan het Cannabis College. U kunt hier meer informatie krijgen over veilig gebruik van cannabis. Ook bezoekt u hier de tuin waar u ziet hoe de plant groeit.

Monumentale gebouwen

Houdt u van historische gebouwen, dan is een bezoek aan de Amsterdamse Wallen zeker de moeite waard. In de Warmoesstraat op nummer 90 vindt u bijvoorbeeld het oudste huis van de stad. De gevel stamt uit de 18e eeuw, maar recent werd ontdekt dat het bouwwerk achter de gevel veel ouder is. Waarschijnlijk stamt het woonhuis uit 1485.

Centraal in deze buurt bezoekt u ook de Oude Kerk, een van de oudste kerken van Amsterdam. U kunt in de weekenden de kerktoren beklimmen tijdens een rondleiding.

Loop ook eens door de Trompettersteeg. Deze steeg is officieel de smalste straat van Amsterdam. U dient hier achter elkaar te lopen. Komt iemand u tegemoet lopen, dan zult u even tegen de muur aan moeten staan om de persoon langs te laten.

Gedragsregels in de Rosse Buurt

Een wandeling over de Wallen is veilig. Er is veel politie op straat om de buurt in de gaten te houden. Toch heeft de buurt, zoals alle drukke plekken in grote steden, te maken met zakkenrollers. Houdt uw persoonlijke spullen daarom goed in de gaten.

Het wordt niet gewaardeerd wanneer u foto’s maakt van de vrouwen die hier hun werk doen. Wij raden u dan ook aan dit zeker niet te doen.

Wordt u op straat handelswaar aangeboden, zoals fietsen of drugs? U kunt hier beter niet op ingaan. De handel is bijna in alle gevallen illegaal of gestolen. De politie deelt hier hoge boetes voor uit, zowel aan de verkoper als de koper.

Neemt u deze regels in acht, dan kunt u een goede tijd beleven in een unieke buurt die u nergens anders ter wereld zult vinden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer