De thuishaven van De Stijl

2.333 keer bekeken

28 van 36 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Van Mondriaan tot Dutch Design – vier 100 jaar De Stijl in Den Haag. Deze schitterende stad staat bekend als de internationale thuishaven van De Stijl, vanwege de vele kunstwerken van Mondriaan en andere Stijlkunstenaars die er te zien zijn. Hierdoor leert u op een onvergetelijke manier de beweging kennen. Ook het gebouw zelf is een artistieke belevenis: dit art-decogebouw is ontworpen door de beroemde Nederlandse architect H.P. Berlage. In het Gemeentemuseum Den Haag staat u oog in oog met de grootste De Stijl-collectie ter wereld én de grootste Mondriaancollectie ter wereld: u vindt er 300 van zijn kunstwerken.

  • Verken het gehele oeuvre van Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag: 300 werken.
  • Bekijk de iconen van De Stijl, waaronder ‘Victory Boogie Woogie’ van Mondriaan.
  • Ontdek waarom De Stijl nog steeds relevant is voor Dutch Design(ers).

Mondriaan: thuis in Den Haag

De Stijl staat internationaal bekend als een van Nederlands invloedrijkste bijdragen aan de moderne kunst. Den Haag staat bekend als het centrum van deze beroemde kunstbeweging. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de grootste collectie kunstwerken van De Stijl in huis, en bovendien vindt u er ‘s werelds grootste collectie werken van Mondriaan. U kunt er het gehele oeuvre van de kunstenaar verkennen – van zijn vroege schilderijen tot aan zijn spectaculaire 'Victory Boogie Woogie'.

Er zijn ook werken van andere Stijlkunstenaars te zien, zoals Theo van Doesburg, Bart van der Leck, en Gerrit Rietveld. Dit maakt Den Haag tot een plek waar liefhebbers van deze kunstbeweging hun hart kunnen ophalen. In 2017 viert Nederland '100 jaar De Stijl, van Mondriaan tot Dutch Design'. De omvangrijke permanente collectie van Gemeentemuseum Den Haag wordt daarom aangevuld met een reeks tijdelijke tentoonstellingen en presentaties ter ere van Mondriaan en De Stijl.

De uitvinding van de nieuwe kunst

Leer de ideeën en werken die aan de basis van De Stijl stonden kennen in de tentoonstelling ‘Piet Mondriaan en Bart van der Leck - De uitvinding van de nieuwe kunst’. Deze tentoonstelling kunt u zien in het Gemeentemuseum Den Haag, van 11 februari tot en met 21 mei 2017. Met 80 kunstwerken toont deze expositie hoe deze twee gerenommeerde kunstenaars drie jaar lang samenwerkten en hoe ze elkaar beïnvloedden en uitdaagden. Werd de wereldberoemde kleurencombinatie van rood, geel en blauw bijvoorbeeld eerst door Mondriaan gebruikt, of door Van der Leck? En wie van de twee was tegen het gebruik van diagonale lijnen?

Wilt u meer zien van Van der Leck? Ontdek meer over Van der Lecks werk uit 1912-1918 en bezoek vanaf 14 oktober 2017 een tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum.

Ontdek Mondriaan

In zomer 2017 laat het Gemeentemuseum Den Haag u kennismaken met ‘s werelds grootste moderne kunstenaar: Piet Mondriaan. Tijdens de tentoonstelling ‘De ontdekking van Mondriaan’, te zien vanaf 3 juni tot en met 24 september 2017, gaat u op ontdekkingsreis door Mondriaans carrière en kunt u 300 van zijn werken bewonderen – van zijn weelderige landschappen en helder gekleurde molens tot aan zijn meest abstracte ‘klassiekers’, waaronder ‘Victory Boogie Woogie’. Bekijk hoe Mondriaans kosmopolitische leven in de steden Amsterdam, Parijs, Londen en New York zijn kunst beïnvloedden, en kom meer te weten over de impact van zijn werken op de 20ste eeuw.

De invloed van De Stijl op Dutch Design

Doe nieuwe inspiratie op in de tentoonstelling 'De architectuur en interieurs van De Stijl' in het Gemeentemuseum Den Haag van 10 juni tot 17 september 2017. De expositie toont hoe deze werken uit de vorige eeuw een blik in de toekomst wierpen en de basis legden voor hedendaagse ontwerpen die nog steeds invloed hebben op ons leven. Deze tentoonstelling is daarmee niet te missen voor liefhebbers van Dutch Design.

Verken de omgeving: Den Haag

Den Haag is niet alleen de thuishaven voor de koninklijke familie en regering, maar biedt ook historische monumenten, musea van wereldklasse, moderne winkelstraten en een van de populairste badplaatsen van Nederland.

Bereikbaarheid

  • Reis naar Leiden in minder dan 30 minuten.
  • U bereikt Utrecht, Amersfoort, Brabant, Amsterdam of Schiphol in minder dan een uur.
  • Drachten ligt op bijna twee uur afstand, maar daar krijgt u wel een fraaie landschapsroute langs de Afsluitdijk voor terug.

Accommodatie

Den Haag biedt een weelde aan overnachtingsmogelijkheden, variërend van betaalbaar tot luxueus. Trakteer uzelf op een bijzonder verblijf in het stadscentrum en overnacht in Boutique Hotel Corona, een voortreffelijk 17de-eeuws hotelgebouw in het politieke hart van Den Haag.

Tip van de redactie

Ontdek de wortels van De Stijl in Utrecht en Amersfoort. Bezoek de geboorteplaats van Piet Mondriaan en bekijk ’s werelds grootste Gerrit Rietveld-collectie.

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer

Den Haag

Kijk hier voor een volledige programma van het Mondriaan to Dutch Design jaar in Den Haag.

Ga naar het overzicht

Bilderberg Europa Hotel Scheveningen

Overnacht in 'De Stijl' van Mondriaan in het Bilderberg Hotel in Den Haag. Ter ere van 100 jaar De Stijl zijn de balkonnetjes van de kamers omgetoverd tot Mondriaan kunstwerk.

Boek nu