Ontdek Den Haag met Dutch Designer Anne-Marie Jetten

469 keer bekeken

Anne-Marie Jetten (1973), de creatieve geest achter het label Hollandsche Waaren. studeerde kunsten in Utrecht en Amsterdam. Tegenwoordig werkt ze vanuit haar studio in de oude Caballero fabriek in Den Haag, waar zij zich laat inspireren door historische Hollandse thema’s en landschappen. Met een dikke knipoog dan. “Den Haag is toch niet zo serieus als het lijkt.”

Dutch Designer Anne-Marie Jetten in Front of the Mauritshuis in The Hague

Wat betekent Den Haag voor u als ontwerper?

Den Haag is een stad met grote iconen als het Gemeentemuseum, het Mauritshuis en Panorama Mesdag. Toch spreekt vooral de leefbaarheid aan, ruimte en rust. Ook zakelijk gezien is Den Haag voor mij een interessante plek. Deze stad is het politieke centrum van Nederland en dat voel je. Onder de vele expats en diplomaten vind ik belangstelling voor mijn Hollandsche Waaren.

Hoe ziet uw ideale dagje winkelen eruit in Den Haag?

Ik vermijd de grote drukte en zoek de kleinere ondernemers op in de Frederikstraat, Noordeinde of ‘De Fred’ (Frederik Hendriklaan). Hier vind ik galerieën, bijzondere kledingzaken en antiek zaakjes. Tussen het winkelen door kom ik graag bij Boosty, voor lunch en koffie. En bij goed weer kun je op het Plein de hele dag heerlijk in de zon zitten, tegenover het Binnenhof.

Wat is uw favoriete museum in Den Haag?

Ik laat me graag inspireren op de keramiek afdeling van het Gemeentemuseum, dit haal ik uit boeken en tentoonstellingen, zoals de tentoonstelling over Delfts Blauw. Voor de oude meesters ga ik naar het Mauritshuis. Ook Rothko (begin 1900 – 1970) heeft mij geïnspireerd. Zijn filosofische kijk op kunst waarin hij zichzelf de vraag stelt hoe mensen kunst ervaren, heeft mij aan het denken gezet. “Hoe ervaren wij onze eigen kleuren en iconen?”

En tot slot: wat is uw favoriete eigen ontwerp?

De blauwe beker met het delfts blauwe voetje, mijn eerste ontwerp! Hierin vindt u een gebruiksvoorwerp en een sierobject in één. Het verborgen element onder het voetje maakt het object verrassend.

Blue cup with delft blue foot by Anne-Marie Jetten