Paleis Huis ten Bosch

2.497 keer bekeken

80 van 116 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is het voormalige woonverblijf van Prinses Beatrix. Zij en haar gezin trokken in het paleis in 1981. Tegenwoordig woont de prinses in Kasteel Drakensteyn in Baarn. Paleis Huis ten Bosch is gelegen in het Haagse Bos en slechts vijftien minuten rijden van Landgoed de Horsten in Wassenaar, waar Koning Willem-Alexander met zijn gezin woont. In de toekomst verhuist Koning Willem-Alexander met zijn gezin naar Paleis Huis ten Bosch.

  • Bekijk het woonverblijf van Prinses Beatrix.
  • Maak een wandeling door het Haagse Bos.
  • Dit paleis werd al in 1645 gebouwd.

Geschiedenis van Paleis Huis ten Bosch

In 1645 gaf Prins Frederik Hendrik opdracht voor de bouw van Paleis Huis ten Bosch. Het moest een zomerresidentie worden voor hem en zijn vrouw Prinses Amalia. Paleis Huis ten Bosch bleef in het bezit van diverse prinsen tot het werd genationaliseerd tijdens de Franse overheersing tussen 1795 en 1813.

Vanaf de uitroeping van Willem I tot Koning der Nederlanden in 1815 is het paleis af en aan bewoond door leden van het Koninklijk Huis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het zwaar beschadigd geraakt, maar twee grondige renovaties maakten het paleis weer bewoonbaar. Prinses Beatrix, Prins Claus en hun kinderen trokken in 1981 in het paleis.

Functies van Paleis Huis ten Bosch

Nederlandse medaillewinnaars op de Olympische Spelen of een nieuw kabinet werden traditiegetrouw met de toenmalige Koningin gepresenteerd op de trappen van het Paleis Huis ten Bosch.

Het Paleis Huis ten Bosch is niet open voor het publiek. U kunt het paleis wel zien liggen als u over de Bezuidenhoutseweg rijdt of een wandeling maakt door het Haagse Bos.

Overnacht in Den Haag

Combineer een tocht langs de prachtige paleizen van Den Haag met een lang weekend in deze stad. Met vele monumenten en historische buurten heeft de stad een authentiek karakter. Den Haag staat bekend als ‘koninklijke stad aan zee’ en wordt ook de residentiestad genoemd, omdat de regering in deze stad gevestigd is. Hiermee heeft Den Haag een uniek karakter.

Ontdek meer in de omgeving
Paleis Huis ten Bosch