Maastricht

87 van 105 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Maastricht, de meest bourgondische stad in Nederland, is de perfecte bestemming voor levensgenieters. Met fraaie winkelstraten, heerlijke restaurants en bijzondere musea is het puur genieten.

  • Bezoek Maastricht en geniet van de historische binnenstad met mooie winkelstraten.
  • Geniet van het Preuvenemint, een vierdaags gastronomisch festival op het Vrijthof.
  • Ontdek de mooie kerken als Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de Basiliek van Sint Servaas.

Bourgondisch genieten

Maastricht is een internationaal gerichte stad met alle levenslust van een wereldse cultuur. Vanaf Amsterdam is het maar tweeënhalf uur rijden naar het prachtige Maastricht in het zuiden van Nederland. De stad wordt al sinds de elfde eeuw om religieuze redenen bezocht door mensen uit heel Europa. Vandaag de dag kan men genieten van de verschillende pleinen, cafés, restaurants, terrasjes, winkels, culturele bezienswaardigheden en evenementen. Maastricht kan u als geen andere stad betoveren en verwennen met het goede leven.

Bezienswaardigheden in Maastricht

Maastricht heeft een rijke geschiedenis die is terug te zien in de romaanse gebouwen en pleinen in het oude stadscentrum. Dit geeft de stad een gevoel van charme en traditie. In musea zijn voorwerpen uit de Romeinse tijd te zien, maar ook de nieuwste moderne kunst. Vooral het voornaamste kunstmuseum van Maastricht, het Bonnefantenmuseum, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de Basiliek van Sint Servaas mogen niet in uw planning ontbreken! De spannendste attractie van Maastricht is een rondleiding door de eeuwenoude ondergrondse grotten die het resultaat zijn van jarenlange mijnbouw. Als u liever boven de grond wilt blijven kunt u een boottocht over de rivier de Maas overwegen.

'Shop till you drop'

Iedereen die wel eens in Maastricht is geweest wil terug, al is het alleen maar om te winkelen. In de compacte binnenstad zijn honderden winkels: van trendy boetiekjes en luxewinkels tot interieurzaken, kunstgaleries en antiek- en delicatessenwinkels. Een echte must-see is de Dominicanen: de mooiste boekwinkel ter wereld. De winkels worden vaak afgewisseld door terrasjes aan de straat waar u kunt neerstrijken voor koffie met vlaai, een typische Zuid-Nederlandse lekkernij.

Maastricht en omgeving

Als u tijd over heeft kunt u een fiets of brommer huren en de natuurlijke omgeving van Maastricht verkennen. Door de heuvels en kronkelende beekjes is de omgeving van Maastricht heel anders dan de rest van Nederland. Vlakbij Maastricht kunt u het witte dorpje Thorn en het levendige Valkenburg aan de Geul bezoeken.

Maastricht geniet een groeiende reputatie als festivalstad. Het meest kleurrijke feest van het jaar is zonder twijfel carnaval. Andere evenementen die u echt niet mag missen zijn het 'Preuvenemint', een vierdaags gastronomisch festival op het Vrijthof, en TEFAF, dat wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunst- en antiekbeurzen ter wereld. Ook buiten deze evenementen om is Maastricht het hele jaar door een bezoek waard.

Meer in de omgeving

Niet ver van Maastricht vindt u één van de oudste steden in Nederland, Venlo, met vele historische gebouwen in renaissance en gotische stijl. Een bezoekje zeker waard. Wilt u uitgebreid fashion shoppen, dan is een bezoekje aan Roermond en het Designer Outlet Roermond een aanrader. Een ander jaarlijks fenomeen in de buurt, namelijk bij Landgraaf, is Pinkpop het grootste openluchtfestival in Nederland. Zorg wel dat u tijdig uw kaarten boekt!

Bereikbaarheid

Maastricht ligt in het uiterste zuiden van Nederland, maar is al met al in zo’n twee uur bereikbaar vanuit Amsterdam of vanaf Amsterdam Airport Schiphol. Maastricht heeft ook een eigen vliegveld: Maastricht Airport. In en om de stad kunt u gebruik maken van het Openbaar Vervoer.

Accommodatie

Bezoek Maastricht met de mooie winkelstraten, musea, ‘t Preuvenemint en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Boek hier uw accommodatie.

Tip van de redactie:

In het voorjaar, wanneer de asperges weer tevoorschijn komen, zijn er verschillende fietsroutes door de omgeving. U ziet hoe de asperges geteeld en geoogst worden en uiteraard kunt u ze proeven in de lekkerste restaurants. Een heerlijk uitje!