Alkmaar - Wat te doen in Alkmaar? Dit zijn de beste tips - Holland.com
Alkmaar

Alkmaar

Alkmaar, van oudsher bekend als kaasstad in Nederland, heeft alles te bieden voor een heerlijk vakantie. Van schitterende monumenten, gezellige winkelstraten tot heerlijke restaurants. Bovendien zit u vlakbij de Nederlandse kust!

  • Ontdek Alkmaar en bezoek de beroemde kaasmarkt en het Kaasmuseum.
  • Bekijk de Grote Sint Laurenskerk en geniet van de wereldberoemde orgels.
  • Ga lekker uit eten in een van de vele restaurants.

Ronduit schitterend

De historische stad Alkmaar is ronduit schitterend! U vindt er smalle klinkerstraatjes met eeuwenoude panden, prachtige kerken en monumenten. Uiteraard kunt u in de zomermaanden genieten van de kaasmarkt op het Waagplein. Daarnaast ligt Bergen aan Zee slechts op 12 kilometer afstand en is deze prachtige badplaats ideaal per fiets te bereiken.

Wat kunt u doen in Alkmaar?

Met zo’n 1000 monumenten in Alkmaar, valt er op cultureel gebied veel te beleven. Een van de bekendste monumenten is wel de Grote Sint Laurenskerk. Deze 15de eeuwse, gotische kerk wordt vaak 'de huiskamer van Alkmaar' genoemd en is de hele zomer geopend voor bezoek. Let zeker ook op de twee werelberoemde orgels!

Ook een bezoekje waard is het Kaasmuseum in het monumentale Waaggebouw. Het museum toont niet alleen de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, maar ook  de handel en het leven op het platteland. Op de kaasmarkt zelf ziet u hoe een eeuwenoude traditie in leven is gehouden. Elke vrijdag vanaf 10 uur (van april tot september) ziet u de kaasdragers in hun witte pakken met strooien hoedjes de kaas dragen. Vervolgens wordt deze gewogen, bepalen de keurmeesters de kwaliteit en begint het onderhandelen met ‘handjeklap’.

Ook heeft Alkmaar verschillende interessante musea. Van het Stedelijk Museum, waar u veel over de geschiedenis van Alkmaar leert, tot het Beatles museum of het Nationaal Biermuseum de Boom.

Heeft u genoeg culturele attracties bezocht, dan is het tijd om even lekker te winkelen. Ook dat kan heel goed in Alkmaar! Bijvoorbeeld in de Breedstraat, maar ook in de buurtjes rond het Waagplein en de Gewelfde Stenenbrug. Hier komt u in eeuwenoude straatjes als De Hekelstraat, het Fnidsen, de Mient en de Appelsteeg, waar u de leukste winkeltjes vindt.

Waar kunt u lekker eten in Alkmaar?

Alkmaar heeft talloze leuke en lekkere restaurants voor elke smaak en elk budget. Wilt u iets bijzonders? Dan is restaurant Le Bon (adres: Ridderstraat 17) een aanrader. De Frans-Nederlandse keuken en de verse streekproducten garanderen hier de heerlijkste gerechten. Ook heel gezellig, en midden in het centrum, is het fondue-restaurant De Fransman (adres: Mient 6). Heeft u trek in de Italiaanse keuken? Dan is Italica (adres: Laat 117) een restaurant waar u uitsluitend het beste en lekkerste geserveerd krijgt.

Bereikbaarheid en parkeren in Alkmaar

Alkmaar ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven  Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Alkmaar goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Het centrum van de binnenstad is autoluw en parkeren is hier niet mogelijk. In en rondom dit gebied geldt op straat betaald parkeren. Op wandelafstand van het centrum kunt u goedkoper parkeren op één van de parkeerterreinen en gratis op de P+R-terreinen.

Accommodatie

Of u nu houdt van low budget hotels, romantische hotels of zelfs een woonboot; u vindt in Alkmaar voor elke smaak en budget de perfecte accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale accommodatie hier!

Meer in de omgeving

Bent u in Alkmaar, dan is een bezoek aan de sfeervolle stad Haarlem zeker de moeite waard. Daarnaast vindt u niet ver van Alkmaar, aan het IJssemeer, de oude VOC-stad Hoorn waar u kunt genieten van oude monumenten en de stranden in de buurt.

Tip van de redactie:

Wandel langs de hofjes van Alkmaar. Met zestien hofjes is Alkmaar een typische ‘hofjesstad’ met bekende plekken als Huis van Achten, het Wildemanshof en het Hofje van Splinter.

Zoek naar andere soortgelijke dingen: