Foto: © J. Elsinga - Regionaal Archief Alkmaar
Bezienswaardigheden

Hofje van Paling en Van Foreest

32 van 51 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Een heel bijzonder plekje in Alkmaar is het Hofje van Paling en Van Foreest, of eigenlijk; het Provenhuis Paling en Van Foreest. Het is gebouwd in 1540 (het oudste hofje van Alkmaar) in opdracht van Pieter Claez Paling en zijn vrouw Josina van Foreest.

  • Bezoek het oudste hofje in Alkmaar.
  • Ontdek hoe rustgevend dit bijzondere plekje is.
  • Het Hofje van Paling en Van Foreest moet u gezien hebben als u in Alkmaar bent!

Strikt gescheiden

In eerste instantie was het provenhuis alleen bestemd voor katholieke dames, maar vanaf 1670 mochten ook gereformeerde vrouwen er wonen. Zij bleven echter wel gescheiden. Zo woonden de katholieken in huisjes aan de straat 'de Geest' en de gereformeerden aan de Kanisstraat. Zij kregen ook geen deur naar de tuin (die er nu overigens wel is).

Bijzondere schilderijencollectie

Vandaag de dag wonen er nog steeds alleen dames en een huismeestersechtpaar. Bent u in Alkmaar, dan is een bezoekje aan het Hofje van Paling en Van Foreest zeker de moeite waard. Bent u geïnteresseerd in de unieke schilderijencollectie van het provenhuis, dan kunt u deze bekijken in het Stedelijk Museum Alkmaar. U vindt het hofje aan de Steijnstraat 14-70.

Overnachten in Alkmaar

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Alkmaar vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!