© TasfotoNL via Shutterstock
Architectuur

Hofje Van Splinter

36 van 49 bezoekers vinden deze informatie waardevol.
Adres:
Ritsevoort 2
1811DN Alkmaar

Een verborgen pareltje in de binnenstad van Alkmaar; dat is het Hofje van Splinter. Dergelijke hofjes voor alleenstaande mannen of vrouwen zijn ontstaan doordat liefdadigheidsinstellingen en particulieren in de middeleeuwen hun naasten wilden helpen, zoals dat in de bijbel werd verkondigd.

  • Ontdek dit verborgen hofje in Alkmaar.
  • Het Hofje van Splinter zit verstopt tussen de winkels in een populaire winkelstraat.
  • Ook vandaag de dag wordt het hofje nog steeds bewoond.

Dames van goede komaf

Zo is het Hofje van Splinter gesticht in 1646 uit de nalatenschap van Margaretha Splinter en was het bedoeld voor dames van goeden huize die aan lagerwal waren geraakt. De eerste bewoners kregen jaarlijks een mand turf en honderd gulden... maar daar stond wel wat tegenover.

Strenge regels

Voorwaarde was dat de dames zich inzetten voor de gereformeerde kerk en dat ze geen mannenbezoek mochten ontvangen. Vandaag de dag zijn de regels minder streng, maar moet je nog altijd door een commissie worden goedgekeurd om er te mogen wonen. U vindt het hofje aan de Ritsevoort 2.

Overnachten in Alkmaar

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Alkmaar vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!