© AlkmaarPrachtstad
Categorie:Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar

In het centrum van Alkmaar staat het Stedelijk Museum, dat zichzelf het 'geheugen van de stad Alkmaar' noemt. Museumbezoekers kunnen een interactieve duik nemen in het verleden van de stad en in de bewogen, invloedrijke Gouden Eeuw van Nederland.

  • Het Stedelijk Museum Alkmaar is geopend in 1875 en hoort tot de oudste musea van het land.
  • Laat u betoveren door de prachtige collectie van oude en hedendaagse kunst, kunstnijverheid en de geschiedenis van de stad.
  • Het Stedelijk Museum herbergt de collectie van de gemeente Alkmaar, bestaande uit meer dan 12.000 objecten.
Adres:
Canadaplein 1
1811KE Alkmaar
Toon locatie in Google Maps

Gevarieerde kunst

Het museum bezit de collectie van de gemeente Alkmaar, die uit ruim 12.000 objecten bestaat. De nadruk ligt enerzijds op de (kunst-)geschiedenis van de stad Alkmaar, die wordt belicht aan de hand van thema's als 'Gouden Eeuw', 'Victorie!' en 'Portret van Alkmaar'. Anderzijds worden belangrijke stukken uit de Bergense School en waardevolle stukken uit de 16e en 17e eeuw tentoongesteld. Aangezien – net als in veel andere Nederlandse musea – interactieve presentatievormen worden gebruikt, is het Stedelijk Museum Alkmaar ook een ideaal uitje voor jongeren.

Meesterwerken uit de museumcollectie

Tot de meesterwerken van het Stedelijk Museum Alkmaar horen een vijftiende-eeuwse gewelfrozet uit de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en een schuttersstuk van Caesar van Everdingen, de bekendste schilder van Alkmaar uit de 17e eeuw.

Op het 2 x 3,5 m grote schilderij zijn 14 welvarende, flamboyante leden van een schuttersgilde afgebeeld. De vervaardiging van deze schuttersstukken is een Nederlandse traditie: het bekendste voorbeeld ervan is Rembrandts Nachtwacht in het Amsterdamse Rijksmuseum.

Duik in de geschiedenis van Alkmaar

Het startpunt voor het Stedelijk Museum Alkmaar was eigenlijk een 'geluk bij een ongeluk': de belegering van de stad Alkmaar in 1573 door de Spanjaarden. Nadat dezen gedurende acht weken tevergeefs de stad omsingeld hadden, gaven ze op. Ter nagedachtenis aan de bevrijding van Alkmaar van de Spanjaarden werd in 1861 een vereniging opgericht met als doel het verzamelen van schilderijen en voorwerpen rond de geschiedenis van Alkmaar. In 1871 was de collectie zodanig gegroeid dat er een museum voor werd gebouwd en vier jaar later werd geopend: het Stedelijk Museum Alkmaar. Het is één van de oudste musea van Nederland!

De Bergense School

Niet ver van Alkmaar ligt het charmante kunstenaarsdorp Bergen. Hier ontstond in 1910 de zogenaamde Bergense School, waartoe ook de bekende Nederlandse kunstenaars Charley Toorop, Piet van Wijngaerdt en Henri Le Fauconnier behoorden. De kunstenaars uit Bergen schilderden het liefst in de openlucht en gebruikten daarbij rijke kleuren en sterke contrasten; ze worden gerekend tot het Noord-Hollandse expressionisme. Topstukken uit de Bergense School zoals landschappen, stadsgezichten, portretten en stillevens zijn eveneens te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer