City center Arnhem with shops and bars
© Photo by D via Shutterstock
Categorie:Arnhem

Een dag op stap in Arnhem

Arnhem is een zeer veelzijdige stad, omringd door unieke natuurgebieden waar wandelaars en fietsers hun hart op kunnen halen. Daarnaast biedt Arnhem unieke mogelijkheden op het gebied van shoppen en mode. Ook voor kinderen valt er heel wat te genieten, bijvoorbeeld in Burgers’ Zoo.

  • Beroemde modeontwerpers als Viktor & Rolf bezorgden Arnhem internationale faam als modestad.
  • Woestijnen, oceanen, savannes - in Burgers’ Zoo maakt u een reis langs allerlei soorten leefgebieden.
  • Arnhem wordt omringd door natuurgebieden als Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Wat is er te zien en te doen in Arnhem?

Veel Nederlanders kennen Arnhem als de thuisbasis van de fantastische dierentuin Burgers’ Zoo. Maar Arnhem heeft bezoekers daarnaast nog veel meer te bieden, zoals interessante musea, allerlei mogelijkheden om heerlijk te winkelen en uitstekende restaurants. Shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het gebied van mode, aangezien Arnhem dé modestad van Nederland is, met een echt ‘Modekwartier’.

Bezienswaardigheden in Arnhem:

  • Het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem is, hoe kan het ook anders, gewijd aan wijncultuur en wijnhistorie. Er zullen maar weinig mensen zijn die bij Arnhem direct aan wijn denken, maar hier bevindt zich een van de oudste wijnkelders van Nederland.
  • In de schitterende torenspits van de Arnhemse Eusebiuskerk hangt een van de zwaarste carillonklokken van Nederland. Een glazen panoramalift brengt u naar een hoogte van 73 meter.
  • Veel mensen kennen de stad ook van de ‘Slag om Arnhem’ in de Tweede Wereldoorlog. Het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek (zie hieronder) geeft een indrukwekkend beeld van dit treffen.
  • Het ‘Modekwartier’ in de wijk Klarendal is een creatieve hotspot met boetieks, ontwerpstudio's, galeries, ateliers, restaurants en cafés. Hier kunt u de nieuwste creaties bewonderen van zowel gevestigde modelabels als van aanstormende jonge ontwerpers.

Shoppen en mode

Arnhem staat al jaren in de top tien van de Nederlandse steden om te shoppen. Natuurlijk kunt u hier terecht voor de winkels van de grote internationale ketens, maar in het centrum vindt u ook talloze leuke, aparte winkeltjes. In het Arnhemse Modekwartier zijn boetieks gevestigd van zowel bekende als aanstormende Nederlandse ontwerpers. Veel van hen zijn afgestudeerd aan de beroemde modeacademie in Arnhem. Dankzij talloze bekende modenamen, zoals gsus, Viktor & Rolf en Humanoid, is Arnhem onlosmakelijk verbonden met het thema mode, en het is dan ook een waar shopparadijs! Shopliefhebbers moeten beslist gaan kijken in de kleine, zelfstandige winkeltjes in de historische panden in de ‘7 straatjes’ (zoals de Kerkstraat en de Pastoorstraat). Hier vindt u schoenen, lingerie, tweedehandskleding, keukenspullen, cadeauartikelen en nog veel meer. Even rustig bijkomen kan in de talloze gezellige en hippe cafés en eettentjes.

Stad, land, rivier

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland en ligt aan de rand van de Veluwe, het grootste bosgebied van Nederland. Ga op ontdekkingstocht door Nationaal Park De Hoge Veluwe, bijvoorbeeld op een van de witte fietsen die bij de ingangen van het park voor u klaar staan. Breng ook een bezoek aan het Kröller-Müller Museum, dat midden in het nationale park ligt en wereldwijd beroemd is om zijn Van Gogh-verzameling. Aan de andere kant van Arnhem strekken weidse watergebieden zich uit, die u uitnodigen om te komen wandelen of een fietstocht te maken. Een bezoek aan het meer dan honderd jaar oude stadspark Sonsbeek is ideaal om even lekker op adem te komen tijdens een zwerftocht door de stad.

Wilde dieren en oude molens

Uw tripje naar Arnhem is uitstekend te combineren met een bezoek aan de moderne dierentuin Burgers’ Zoo, waar u kennis kunt maken met een groot aantal van de natuurlandschappen op aarde. Van een heel andere orde is het Nederlands Openluchtmuseum, dat zich ook in Arnhem bevindt en waar juist de Nederlandse tradities voorop staan. De tachtig historische Nederlandse huizen nodigen u uit om op een reis door het verleden te gaan. Water is een belangrijk thema, niet alleen in het Openluchtmuseum met zijn windmolens, maar ook in het Nederlands Watermuseum, een interactief, ondergronds museum waar voor jong en oud veel te beleven en te doen is.

Een bewogen geschiedenis

De wereldberoemde film ‘A Bridge Too Far’ (Een brug te ver) gaat over de Slag om Arnhem, die in september 1944 plaatsvond op de oevers van de rivier de Rijn. In het informatiecentrum Slag om Arnhem bij de betreffende brug, de John Frostbrug, kunt u meer te weten komen over het lot van de inwoners en soldaten. Ook in het Airborne Museum at Hartenstein in het nabijgelegen Oosterbeek waant u zich weer op het strijdtoneel. Niet ver van het Oosterbeekse museum ligt de militaire begraafplaats met de graven van zo'n tweeduizend gesneuvelde soldaten, voornamelijk Britten. Terug naar Arnhem: in het Arnhems Oorlogsmuseum (Kemperbergerweg 780) kunt u meer te weten komen over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Er is van alles te bekijken, van oude tanks tot propellervliegtuigen en van munitie tot uniformen. Tip: via de VVV Arnhem kunt u een wandelroute downloaden die langs alle belangrijke bezienswaardigheden voert, inclusief de John Frostbrug.

Hoe komt u in Arnhem?

Arnhem is uitstekend bereikbaar, zowel per auto als per trein. Vanuit Duitsland is station Arnhem zelfs bereikbaar per ICE.  Vanaf station Arnhem is het slechts een paar minuten lopen naar het centrum van Arnhem. Als u met de auto komt, kunt u uit zeven verschillende parkeergarages in het centrum kiezen, of u kunt gebruikmaken van de P+R bij transferium Gelredome.

Leuke bestemmingen in de omgeving

Arnhem is ideaal gelegen in het oosten van Nederland, niet ver van de Duitse grens en aan de zuidrand van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Vanuit Arnhem zijn ook allerlei andere steden in de omgeving goed te bereiken, die ook de moeite van een bezoek waard zijn. Zo is Nijmegen de oudste stad van Nederland, met een rijk en interessant Romeins verleden. Ook de Hanzestad Deventer is een aantrekkelijke bestemming, met zijn lange geschiedenis en het oudste park van Nederland, het Worpplantsoen. Enschede is een ideale mix van traditie en moderniteit met een keur aan leuke winkels en boetiekjes.

Het Kröller-Müller Museum is de schatkamer van De Stijl. Ontdek hoe cultuur en natuur samenkomen op de Veluwe.

Bekijk deze video: Made in [Arnhem]

Vond je dit interessant? Ontdek meer