© Jan Bijl/NBTC
Categorie:Delft

De Nieuwe en Oude Kerk van Delft

De binnenstad van Delft wordt gedomineerd door twee grote kerken: de Oude Kerk, met haar scheve kerktoren en prachtige glas-in-loodramen en de Nieuwe Kerk, met haar rijke geschiedenis en connectie met het Koninklijk Huis. De kerken liggen op een steenworp afstand van elkaar en met hetzelfde entreebewijs te bezoeken.

  • Ga op de foto met de Oude Kerk, de Nederlandse Toren van Pisa.
  • Bezoek de Nieuwe Kerk, de laatste rustplaats voor leden van het Koninklijk Huis.
  • Met uw entreebewijs mag u beide kerken bezoeken.

De Nieuwe Kerk

Op het marktplein van Delft, tegenover het Stadhuis ligt de Nieuwe Kerk. De Nieuwe Kerk heeft een permanente tentoonstelling die de rijke historie van Delft en de relatie met het Koninklijk Huis laat zien. Bij goed weer kunt u de toren beklimmen en genieten van het uitzicht over het historische centrum van de stad, en in de verte zelfs Den Haag en Rotterdam.

Connectie met het Koninklijk Huis

Willem van Oranje woonde in Delft en vocht van daaruit tegen de Spaanse bezetter. Nadat hij werd vermoord in het Prinsenhof in 1584 werd hij begraven in de Nieuwe Kerk. Vanaf dat moment was de Nieuwe Kerk de laatste rustplaats voor leden van het Koninklijk Huis.

De Oude Kerk

Het begon allemaal met een houten kerk in 1050, die uitgroeide tot een 75-meter hoog gebouw met een gotische klokkentoren. De kerk heeft prachtige glas-in-loodramen en twee orgels. Er bevinden zich ook verschillende graftombes van belangwekkende personen in de kerk, zoals van de admiraals Piet Hein en Maarten Tromp en de schilder Johannes Vermeer.

Scheve toren

Door de jaren heen is de kerk vele malen opnieuw gebouwd en uitgebreid, maar dit kon de verzakking niet tegengaan. Vandaag de dagen maken talloze bezoekers foto's van de gracht 'de Oude Delft' met de scheve toren op de achtergrond.

Vond je dit interessant? Ontdek meer