
Geschiedenis van Delfts Blauw
Opkomst van Delfts Blauw
Door de eeuwen heen waren er verschillende trends in aardewerk zichtbaar. In 1550 was het aardewerk majolica uit Italië en Spanje de trend. Veel plateelbakkers in Antwerpen bootsten het gewilde aardewerk na totdat zij in 1585 de stad moesten ontvluchten voor de Spaanse acquisitie. De bakkers groepeerden zich in Delft, waar zij zich vanaf 1602 concentreerden op het reproduceren van de laatste trend; Chinees porselein. Vanaf dat jaar is de stad Delft onlosmakelijk verbonden met het Delfts Blauwe aardewerk.
Delfts Blauw anno nu
Tussen 1600 en 1800 behoorde Delft tot de belangrijkste aardewerkproducenten van Europa. Het Delfts Blauwe aardewerk was immens populair en werd door rijke families over de hele wereld verzameld. Helaas voor de vele plateelbakkers, raakte ook Delfts Blauw uit de mode en moest de een na de ander de deuren sluiten. Alleen de Koninklijke Porceleyne Fles is sinds 1653 in bedrijf gebleven en produceert tot op de dag van vandaag op traditionele wijze Delfts Blauwe keramiek. In de vele souvenirshops aan de Grote markt in Delft vind je ook aardewerken om te bewonderen.
Bezoek de Porceleyne Fles
Waar kun je beter Delfts Blauw bewonderen dan in de Porceleyne Fles, de laatste nog werkende bakkerij in Delft? Tijdens een rondleiding zie je hoe het aardewerk nog steeds met de hand wordt geschilderd en leer je alles over geschiedenis en het productieproces van Delfts Blauw.