© Den Haag Marketing
Categorie:Delft

Geschiedenis van Delfts Blauw

Delfts Blauw is het wereldberoemde aardewerk dat sinds de zestiende eeuw in Delft wordt geproduceerd. Tussen 1600 en 1800 was het aardewerk populair onder rijke families, die onderling pronkten met hun Delfts Blauwe collecties. Hoewel de Delftse plateelbakkers het aardewerk graag porselein noemden, was het slechts een goedkope variant van het echte Chinese porselein. Delfts Blauw werd niet gemaakt van porseleinaarde, maar van klei dat na het bakken een laagje tinglazuur kreeg. Desondanks was het Delfts Blauw ongekend populair en waren er op het hoogtepunt 33 bakkerijen in Delft. Tegenwoordig bestaat van deze bakkerijen alleen nog ‘De Porceleyne Fles’.

  • Delfts Blauw is onlosmakend met Nederland verbonden.
  • Bezoek de laatste nog werkende bakkerij 'De Porceleyne Fles'.
  • Shop origineel Delfts Blauw aardewerk in Delft.

Opkomst van Delfts Blauw

Door de eeuwen heen waren er verschillende trends in aardewerk zichtbaar. In 1550 was het aardewerk majolica uit Italië en Spanje de trend. Veel plateelbakkers in Antwerpen bootsten het gewilde aardewerk na totdat zij in 1585 de stad moesten ontvluchten voor de Spaanse acquisitie. De bakkers groepeerden zich in Delft, waar zij zich vanaf 1602 concentreerden op het reproduceren van de laatste trend; Chinees porselein. Vanaf dat jaar is de stad Delft onlosmakelijk verbonden met het Delfts Blauwe aardewerk.

Delfts Blauw anno nu

Tussen 1600 en 1800 behoorde Delft tot de belangrijkste aardewerkproducenten van Europa. Het Delfts Blauwe aardewerk was immens populair en werd door rijke families over de hele wereld verzameld. Helaas voor de vele plateelbakkers, raakte ook Delfts Blauw uit de mode en moest de een na de ander de deuren sluiten. Alleen de Koninklijke Porceleyne Fles is sinds 1653 in bedrijf gebleven en produceert tot op de dag van vandaag op traditionele wijze Delfts Blauwe keramiek. In de vele souvenirshops aan de Grote markt in Delft vind je ook aardewerken om te bewonderen.

Bezoek de Porceleyne Fles

Waar kun je beter Delfts Blauw bewonderen dan in de Porceleyne Fles, de laatste nog werkende bakkerij in Delft? Tijdens een rondleiding zie je hoe het aardewerk nog steeds met de hand wordt geschilderd en leer je alles over geschiedenis en het productieproces van Delfts Blauw.

Vond je dit interessant? Ontdek meer