Ontdek ‘s Hertogenbosch met Dutch Designer Wanda van Riet

489 keer bekeken

Hendrik’ verleidt je met dessins van kunstenaars als Bosch, van Gogh en Mulders. Hendrik’ is vernoemd naar Hertog Hendrik, de stichter van ’s-Hertogenbosch. We maakten kennis met Wanda van Riet, de creatieve geest achter het label en groot liefhebber van haar eigen stad. “De stad is klein maar heeft veel allure!”

Dutch Designer Wanda van Riet at the Museumkwartier

Welke plek in Nederland zou u aanraden?

De Loonse en Drunense Duinen in Brabant. Je staat er opeens in de ‘Brabantse Sahara’ wat een bijzonder contrast vormt met de verwachtingen die je hebt van Nederland.

Wat betekent ‘s-Hertogenbosch voor u als ontwerper?

De combinatie van oud en nieuw vind ik inspirerend. Het oude centrum met de alleroudste huizen is goed bewaard gebleven en daarnaast zijn er de nieuwbouwwijken zoals het Paleiskwartier, met echte architectonische hoogstanden. Ook Uilenburg inspireert mij, de wirwar aan smalle, oude straatjes. Voor mij een echte beleving. Veel van mijn ontwerpen zijn geïnspireerd op Jeroen Bosch, die in ‘s-Hertogenbosch heeft gewoond. In de stad vind je voetsporen van hem, bijvoorbeeld in de Sint-Jan of in de Binnendieze.

Waar komt u graag in ‘s-Hertogenbosch?

Ik kom graag in de Museumtuin. In het Stedelijk Museum vind ik inspirerende moderne kunst en het Noordbrabants Museum vind ik meer cultureel erfgoed. Daar hangt ook De spittende boerin, van Van Gogh, ik heb mij door hem voor meerdere ontwerpen laten inspireren. Om te winkelen? De Vughterstraat is één van de leukste winkelstraten. Daar vind je ontwerpers die hun spullen zelf maken en verkopen. Ook zijn er biologische winkels waar je streekgerechten kunt kopen en proeven. Ik houd van pure, eenvoudige plekken. Voor een lunch ga ik naar Adriaan Heijnen of Boergondisch, heerlijke kazen!

En tot slot: Wat is uw favoriete eigen ontwerp?

De opvouwbare papieren vaas, verrassend door het materiaal en het duurzame karakter. 2015 is het jaar van Van Gogh, uit respect voor hem en voor zijn werk heb ik een Van Gogh vaas ontworpen, met een gouden opdruk. Het is een bijzondere wegwerp vaas, helaas gooit daarom niemand hem weg.

Paper vase by Wanda van Riet