Architectuur

De 6 mooiste geveltjes in Den Bosch

16 van 23 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het oude historische centrum van Den Bosch is prachtig. Van historische gebouwen, vestigingwerken, kerken en kathedralen. Ook zijn er mooie gevels te ontdekken in het centrum. Ontdek de 6 mooiste gevels van Den Bosch!

  • Bekijk de mooiste geveltjes in het centrum van Den Bosch.
  • Leer meer over de historische betekenis van de panden en de geveltjes.
  • Zie Den Bosch van een andere kant.

De 6 mooiste gevels van Den Bosch

Wandel langs de mooiste gevels van Den Bosch. U begint in de Lepelstraat waar u het Keershuis (1) passeert op nummer 45. In het keershuis werden vroeger kaarsen verkocht aan rijtuigen en karren die 's nachts op pad gingen. Het Keershuis vindt u op de hoek van de Lepelstraat en de Sint-Jansstraat.

Via de Korenburgstraat, gaat u rechts de Karenstraat in, vervolgens weer rechts de Pensmarkt op en bent u op de markt van Den Bosch. Hier vindt u allereerst het Stadhuis (2) op nummer 1. Het stadhuis is gebouwd in classicistische barokstijl en is een uniek eeuwenoud gebouw. Bekijk de klokken in het torentje en zie het ridderspel van de strijdende ridders en trompetters te paard.

Op nummer 29 aan de Markt ziet u de prachtige gevel Sint Thoenis (3). Hier heeft van 1462 tot 1523 het schildersatelier van de ouders van Jeroen Bosch gezeten, waar hij leerde schilderen.

Wandel verder de Markt over naar de prachtige gevel op nummer 61, In den Salvatoer (4). Dit is het oude woonhuis van de beroemde kunstschilder Jheronimus Bosch waar hij na zijn huwelijk ging wonen. Het huis heeft twee voorgevels; de buitenste uit de 19e eeuw en die eronder zit dateert uit de 15e eeuw.

Aan het einde van de Markt gaat u de Hinthamerstraat in.
Op nummer 55 ziet u hier een prachtige gevel; de Gulden Schoen (5). Gebouwd in de 18e eeuw in barokke Lodewijk XV stijl. Bekijk de unieke gevel met het rijk omlijste verdiepingsvenster en de kroonlijst met consoles.
Even verderop, op nummer 57 vindt u het trapgeveltje in gotische stijl genaamd: De Drij Hamerkens. Tegenwoordig is dit pand bekend als café.

Overnachten in Den Bosch

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Den Bosch vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Den Bosch

Ontdek de bourgondische stad Den Bosch met veel historie en cultuur.