© Visit Brabant
Categorie:Den Bosch

Musea in Den Bosch

Voor kunst- en cultuurliefhebbers is Den Bosch de stad bij uitstek. Of u nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van de stad of in kunst, er is voor iedereen wat.

  • Bezoek het Museumkwartier met het Noordbrabants Museum en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.
  • Ontdek de schilderijen van de kunstschilder Jheronimus Bosch.
  • Ontdek de 7 musea in Den Bosch.

Museumkwartier

Eén van de grootste culturele attracties in Nederland is het Museumkwartier in Den Bosch. Hier vindt u het totaal gerenoveerde Noordbrabants Museum én het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch onder één dak. In het Noordbrabants Museum leert u alles over de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. In het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch ziet u vooral hedendaagse kunst, met werken van onder meer Picasso, Cocteau en Mendini. Een culturele ontdekkingsreis!

Jheronimus Bosch Art Centre

In het centrum van Den Bosch, in de voormalige Sint-Jacobskerk, vindt u het Jheronimus Bosch Art Center. Een museum gewijd aan de bekende kunstschilder Jheronimus Bosch. Hij stond vooral bekend als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Hier ziet u schilderijen en objecten van de beroemde schilder die de kijker meeneemt in een wereld van fabelachtige wezens, geloof en symbolen. In combinatie met het interieur van de Sint Jacobs is dit een unieke belevenis.

Het Zwanenbroedershuis

Naast deze grote bekende musea zijn er vele andere interessante plekken voor kunst en cultuur. Zo is er het Zwanenbroedershuis, waar u kunt ontdekken hoe de Illustre Lieve Vrouwen Broederschap al sinds 1318 leeft en waar nog vele cultuurhistorisch waardevolle voorwepen te zien zijn.

Nationaal Carnavalsmuseum (Oeteldonks Gemintemuzejum)

Een aantal dagen per jaar, tijdens carnaval, heet Den Bosch 'Oeteldonk'. Wilt u alles weten over deze tradities en carnaval in het algemeen, dan bent u in het Oeteldonks Gemintemuzejum op de juiste plek. U ziet vele attributen als maskers, kleding, promotiemateriaal, wapens, schildjes en andere voorwerpen uit de rijke carnavals-geschiedenis van Den Bosch.

Sint-Jansmuseum 'De Bouwloods'

Bent u geïnteresseerd in architectuur en de restauratie van de beroemdste kathedraal van Den Bosch? Dan moet u zeker een kijkje nemen bij 'De Bouwloods'. Hier ziet u schitterende oude beeldhouwwerken en luchtboogbeelden uit de 16e eeuw en ontdekt u alles over de bouw en restauraties van de St Jan.

Kunstlocatie Würth

In Kunstlocatie Würth worden sinds de opening in 2002 vele mooie exposities gehouden. Armando, Marc Chagall, Max Ernst, Christo zijn enkele van de beroemde namen die hier zijn tentoongesteld. De collectie is begonnen als bedrijfscollectie van de firma Würth en richt zich op kunst uit de 20e en 21e eeuw. Zeker de moeite waard!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer