De Sint-Janskathedraal

1.411 keer bekeken

2 van 3 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De Sint-Janskathedraal

Eén van de meest indrukwekkende bouwwerken in Den Bosch is zonder twijfel de Sint Janskathedraal. Deze Gotische kerk is gebouwd tussen 1370 en 1529 en heeft een bijzondere hoeveelheid beeldhouwwerk. In 2016, het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch, heeft u de unieke kans om de beelden van dichtbij zien en te genieten van het uitzicht over Den Bosch tijdens de ‘wonderlijke klim’.

Lees meer

Eén van de meest indrukwekkende bouwwerken in ’s-Hertogenbosch, ook bekend als Den Bosch, is zonder twijfel de Sint Janskathedraal. Deze Gotische kerk is gebouwd tussen 1370 en 1529 en heeft een bijzondere hoeveelheid beeldhouwwerk.  In 2016, het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch, heeft u de unieke kans om de beelden van dichtbij zien en te genieten van het uitzicht over Den Bosch tijdens de ‘wonderlijke klim’.

  • Bezoek de prachtige Sint Janskathedraal in Den Bosch.
  • Bekijk het indrukwekkende interieur en zeker ook het bijzondere orgel.
  • Doe in 2016, de ‘wonderlijke klim’, een unieke wandeling door de dakgoten van de Sint Janskathedraal (van maart 2016 t/m oktober 2016).

Welvarend s’-Hertogenbosch

De majestueuze Sint Janskathedraal straalt duidelijk de welvaart uit van Den Bosch in de late middeleeuwen. De rijke versiering met beeldhouwwerk, het grote orgel en het gesneden altaar zijn hiervan een paar voorbeelden. Helaas heeft het interieur veel geleden onder de beeldenstorm in de 16e eeuw, toen de kerk protestants werd en vele katholieke attributen zijn verdwenen. Gelukkig zijn de doopvont uit 1492, de preekstoel uit 1560 en het magistrale orgel uit 1620 gebleven. In 1816 wordt de Sint Janskerk definitief weer rooms katholiek en in 1853 wederom bisschopskerk.

Doe de Wonderlijke Klim (van maart 2016 t/m oktober 2016)

In 2016, het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch Bosch, kunt u de gelijkenis tussen de vele beelden en het werk van Bosch met eigen ogen bekijken tijdens een unieke wandeling. Op 25 meter hoogte, onder begeleiding van een gids, wandelt u door de dakgoten van de Sint-Jan en ziet u de 96 luchtboogbeelden van dichtbij. U ziet de draken, de monsters en de fabeldieren en u geniet van een schitterende uitzicht over Den Bosch. Kortom, een ‘wonderlijke klim’. Let op, u kunt deze unieke klim uitsluitend doen tussen maart en oktober 2016.

2016: Jheronimus Bosch 500 jaar

De Wonderlijke klim is onderdeel van Bosch Experience, de thematische ontdekkingsroute door Den Bosch, de stad waar de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch woonde en werkte en waar in 2016 de internationale manifestatie Jheronimus Bosch 500 gevierd wordt.

Praktische informatie

De kerk is dagelijks geopend tussen 9.00 en 17.00 uur. NB! Vanwege kerkdiensten of andere activiteiten kunnen deze tijden afwijken.

Ontdek meer in de omgeving
De Sint-Janskathedraal