Verken het Dutch Design-district

2.236 keer bekeken

23 van 25 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Noord-Brabant is dé plek voor Dutch Design en de geboorteplaats van Vincent van Gogh en Hieronymus Bosch. Eindhoven is het epicentrum van Dutch Design; het is de thuishaven van de Design Academy Eindhoven en de populaire Dutch Design Week die elk najaar plaatsvindt. Bezoek ook naastgelegen steden als Tilburg, Den Bosch en Breda en ontdek een weelde aan designmusea en -iconen. Al met al is dit de ideale omgeving om pioniers als Gerrit Rietveld te leren kennen, de sterren van de hedendaagse Nederlandse vormgeving – waaronder Piet Hein Eek en Maarten Baas – te ontmoeten, en aanstormende designers te ontdekken tijdens de Dutch Design Week.

  • Bezoek de Dutch Design Week.
  • Neem een kijkje in Piet Hein Eeks ontwerpstudio in Eindhoven, het hele jaar geopend.
  • Weverij De Ploeg, een indrukwekkend fabrieksgebouw ontworpen door Gerrit Rietveld, is geopend voor publiek.

Ontdek het Dutch Design-district: van Gerrit Rietveld tot Dutch Design Week

Noord-Brabant brengt al jarenlang enkele van de belangrijkste kunstenaars en ontwerpers van Nederland voort. Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg en Helmond worden erkend als creatieve broedplaatsen voor Dutch Design en artistieke vernieuwing. Ontwerpers die hier vandaan komen zijn meesters in het bedenken van functionele, oplossingsgerichte concepten die de Nederlandse cultuur en mentaliteit weerspiegelen.

De wereldberoemde Design Academy Eindhoven, opgericht in 1947, heeft Eindhoven op de kaart gezet als het kloppende hart van Dutch Design. Vele alumni zijn aan de slag gegaan bij Nederlands bekendste designmerken (zoals Piet Hein Eek, Moooi, Droog Design) en elk jaar bedenken afgestudeerden verrassende, nieuwe ideeën. De ideale kans om dit zelf te ervaren is tijdens de Dutch Design Week, een jaarlijks evenement dat plaatsvindt op zo'n 100 locaties in Eindhoven.

Ook een bezoek aan de iconische Weverij De Ploeg is een unieke ervaring. Deze fabriek ligt in het centrum van Bergeijk en was destijds de enige industriële ruimte ontworpen door Gerrit Rietveld – het omliggende park werd vormgegeven door de befaamde tuinarchitect Mien Ruys. Ter ere van het feestjaar Van Mondriaan tot Dutch Design, heropent De Ploeg in 2017 voor publiek. Ga op een officiële Rietveld-safaritour of maak een wandeling over het schitterende terrein. U kunt zelfs een kijkje nemen bij de bungalow (met authentieke Spectrum Showroom) die Rietveld ontwierp voor de familie Van Daalen. Of volg de fietspaden en geniet van een potje minigolf met de kinderen.

Ga op City Design-tour

Ontdek 10 verborgen designparels die het Dutch Design-district zo bijzonder maken. Deze rondleiding biedt ook tips en inzichten over de geschiedenis van Noord-Brabant en omgeving.

Mis het niet: Dutch Design Week

Dutch Design Week is een grootse viering van kunst, design en innovatie en vindt ieder jaar in oktober plaats in Eindhoven. Het evenement geeft op 100 verschillende locaties de ruimte aan 2.500 talenten en trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld. Ontdek hoe de toekomst van design eruit ziet, ontmoet de aanstormende talenten van Dutch Design, kies een designroute door Eindhoven, en bezoek de beroemde afstudeershow van de studenten van de Design Academy Eindhoven.

Verblijf in Eindhoven

Dompel uzelf onder in het hart van het Dutch Design-district tijdens een verblijf in het prachtige villa Inntel Hotels Art Eindhoven, dat gedeeltelijk gehuisvest is in de monumentale Lichttoren van Philips.

Tip van de redactie

Laat u inspireren door Van Gogh. Geen enkel bezoek aan Eindhoven is compleet zonder te hebben gefietst over het Van Gogh Roosegaarde fietspad. In het donker wordt dit pad verlicht door duizenden lichtgevende kiezelstenen, geïnspireerd door 'De sterrennacht'. 

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer

Noord-Brabant

Kijk hier voor een volledige programma van het Mondriaan to Dutch Design jaar in Noord-Brabant.

Ga naar het overzicht